Megane II - filtr paliwa

22 Cze 2015, 07:03

Witam, posiadam Megane II 2004 1.6 16v sedan

Wie ktos moze jak zlokalizowac filtr paliwa? Mechanik ktory wymienial mi olej nie mogl znalezc tego filtra i zasugerowal iz moze byc on od razu z pompa paliwa. Czy faktycznie tak jest w Megane II ?
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2015, 08:33

Na pompie paliwa zawsze jest filtr, a właściwie taka siateczka, żeby pompka nie zassała brudu z dna baku. A filtr paliwa właściwy powinien być w okolicy lewego tylnego koła ( koło tylnej belki, w okolicach tylnych lewych drzwi przy progu ).
Jednakże książka serwisowa podaje, że filtr paliwa jest zintegrowany z pompą paliwa i wymienia się go co 240 tyś km. Ja zauważyłem jedną ważną róznicę - filtr paliwa z pompą paliwa jest w silnikach 1,4, natomiast w 1,6 jest filtr w miejscu opisanym powyżej.
Oczywiście chodzi o silnik benzynowy, bo w dieslu filtr paliwa jest zupełnie gdzie indziej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2016, 13:16

Witam serdecznie, a orientuje się Pan może jak to jest w megankach 1.4 16v z rocznika 2003?? w benzynie oczywiście, czy filtr paliwa też jest w pompie czy tak jak piszą że pod samochodem?
brigi
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: megane II
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...