REKLAMA
Witam,
od dwóch tygodni mam problem z moją Meganką. Zaczęło się od tego, że oddałem samochód do mechanika aby wymienił sprzęgło. Po wymianie zaczęły się problemy z wypadaniem zapłonów. Po przekroczeniu ok. 2 000 obrotów kontrolka silnika zaczyna migać, a po jakimś czasie świeci ciągłym światłem i pojawiają się komunikaty "Check injection" oraz "ESP/ASR SYSTEM FAULT". Towarzyszy temu szarpanie, spadek mocy, wyższe spalanie i mocna reakcja na pedał gazu. Oddałem samochód do mechanika. Sprawdził cewki i świece - diagnoza: świece do wymiany. Wsadził komplet 4 nowych świec. Po tygodniu problem wrócił, znów do mechanika, świece są ok, cewki też. Więcej nie jest w stanie sprawdzić bo ma za dużo roboty. I tutaj mam pytanie - w czym może tkwić problem? Mechanik mówił, że to może być kwestia "lewego powietrza". Nie mam pojęcia nawet co to znaczy. Ktoś ma jakiś pomysł?
Podpiąłem samochód pod elm327 i wskazuje mi błąd P0300 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected. Do samochodu tankuję zazwyczaj paliwo Verva 98, na sprawdzonej stacji.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie