Problem z zapaleniem silnika po ponownym podłączeniu akumulatora +foto

14 Lis 2016, 10:39

Witam specjalistów :D prosze was o pomoc
Więc tak samochód to stary Leyland 400 Series
Wszystko chodziło okej startował "na dotyk", dopóki nie wyciągnełem akumulatora żeby troche podładować w domowym gniazdku i poczym zamieściłem ponownie w aucie.

Z kontrolek to świecy żarowej zalapa się na kilka sekund po czym znika, oraz cisnienie oleju- lecz to chyba normalne.

Rozrusznik kręci lecz silnik nie chce wystartować.
Słychać pompe paliwa jak chodzi, nawet z rury wydechowej wydobywaja sie biały dymek i czuć spalinami krecąc tylko rozrusznikiem.

Zauważyłem też dziwną anomalnie mianowicie to "coś" widoczne na 1 zdjęciu przed wystatrtowaniem silnika wcześniej kiedy wszystko było jeszcze okej Podchodziło do góry , potem nadu trwało to jakos kilka sekund, teraz cośtakiego nie występuje.
Usłyszeć również mozna pojedyncze PYKnięcie prawdopodobnie z tego widocznego na 4 zdjeciu

Myśle ze to coś z elektryki jakis bezpiecnzik odcina ?

Linki do zdjęc :
[link wygasł] - co to jest ?
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]

Podejrzewam że to coś z elektryką z tego względu że nic innego oprócz tego wyciągniecia akumulatora nie robiłem z autem a wczesniej było zawsze okej.

Lecz
Czy drobna nieszczelnośc na węzu w układzie paliwowowym może coś mieć z tym związek ?
Zauwazyłem że zaczeło mi lekko kapać paliwo na łączeniu węza cybantem do filtra powiedzmy kropla na dwie sekundy,
przy załaczonej pompie paliwa
Na zewnątrz temperatura 10 stopni celsjusza w tym momencie :p, żadnych mrozów w nocy
robert555
Obserwowany

Auto: Leyland Daf 400 series 89'
Silnik: 2,5 D
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1989

16 Lis 2016, 13:54

robert555 napisał(a):Czy drobna nieszczelnośc na węzu w układzie paliwowowym może coś mieć z tym związek ?
Może być przez to za małe ciśnienie i nie odpalisz.

Generalnie wyjęcie podładowanie akumulatora nie powinno mieć wpływu na to że auto ci teraz nie odpala jak wcześniej było ok. Po podładowaniu powinno lepiej palić, ale nie w drugą stronę. Może coś rozłączyłeś niechcący przy wyciąganiu akumulatora i nie podłączyłeś z powrotem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Lis 2016, 11:57

Czy jeżeli słyszę pompe paliwa głośniej niż zwykle to może znaczyć, że chodzi ona na "sucho"? ze wzgledu na brak paliwa w baku
robert555
Obserwowany

Auto: Leyland Daf 400 series 89'
Silnik: 2,5 D
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1989

17 Lis 2016, 12:22

robert555 napisał(a):Czy jeżeli słyszę pompe paliwa głośniej niż zwykle to może znaczyć, że chodzi ona na "sucho"? ze wzgledu na brak paliwa w baku
A to nie masz paliwa w baku? Przecież to podstawa w dieslu żeby nie zapowietrzyć układu paliwowego.
Odpowiadając na twoje pytanie, tak pompa może głośniej chodzić jak chodzi na sucho i możesz ją w ten sposób szybko wykończyć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Lis 2016, 22:56

chwila, bo nie rozumiem...To ty nie masz paliwa w baku, a chcesz żeby ci silnik zaskoczył? Bo tak to zrozumiałe. No niestety - bez paliwa żadne auto nie pojedzie.
chyba, że brakło ci paliwa, a ty próbowałeś uruchomić silnik, nie wiedząc o tym. W tym układzie, możesz mieć zapowietrzony układ paliwowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...