REKLAMA
Cześć,
stoję przed wyborem auta i po wstępnym researchu padło na dwa/trzy auta. Budżet to <30 tys. Interesuje mnie wyłącznie opcja kombi.
1. Renault Megane III 1.6 benzyna 2010-2012 (dostępne oferty w budżecie).
2. Hyundai i30 II 1.4 crdi diesel 2012-2015
2,5. Kia Ceed II 1.4 crdi diesel 2013
Generalnie, jak wiecie, i30 oraz ceed to auta bliźniacze. Ceed chyba znacznie bardziej podoba mi się wizualnie, wnętrze o 3 klasy ładniejsze niż w przypadku hyundaia.
Plusy i minusy aut o jakich wiem i jakie dla mnie są najważniejsze to:
Megane ma ładną deskę rozdzielczą i panele do sterowania klimatyzacją/radiem - eleganckie, minimalistyczne - moj gust.
Ceed panele znacznie ładniejsze niż w i30, ale wciąż zbyt naćkane, ale jestem w stanie to przeboleć.
Ceed/i30 - więcej miejsca z tyłu, dodatkowe schowki, bardziej przestronna, kierownica wielofunkcyjna w przeciwieństwie do megane.
Dobre usytuowanie miejsca na kubek.
Ceed ma znacznie ładniejsze zegary niż i30.
Megane jest znacznie mniej podatna na rdzę w przeciwieństwie do ceeda i i30.
I najważniejsze: Megane jest w benzynie, ceed/i30 to diesiel, niby bez dwumasy, ale w przypadku, kiedy główne moje podróżowanie to dojazdy do pracy ~25 km w jedną stronę...
I wiem, że diesela powinno się używać jednak na dłuższych dystansach, ale wśród znajomych spotkałem się z opinią "ja 6 km dieselem jeździłem do roboty i było okej".
Strasznie boję się kosztów naprawy diesela przy tak krótkich odcinkach, a jednocześnie strasznie, ale to strasznie denerwuje mnie fatalna ergonomia megane...
Będę wdzięczny za rady i opinie. Może ktoś dorzuci coś jeszcze, o czym nie wiem w przypadku tych aut.