Megane, Laguna, 406, Focus, 156 - jakie auto kombi

23 Paź 2011, 14:46

Witam
mam mały dylemat. Zastanawiam się nad Renault Laguna, Megane, Peugeot 406, Ford Focus, Alfa 156.

Auto ma być w kombi i ze względu na to że mieszkam w Holandii wole diesla bo nie chce mi się szukać stacji z gazem a nie jest to tak często spotykane jak u nas w Polsce. Poza tym instalacja gazowa to dodatkowe wydatki na serwis (wiem bo miałem, aczkolwiek w Polsce nie do zastąpienia na dłuższych dystansach 100tyś przez rok - Laguna I 1.8 16v)

Nie chce Audi,Passat,Skoda, Seat itp ponieważ sprowadzałem swego czasu auta Niemcy/Anglia i wole francuzy.

Najlepiej żeby opinie pisały osoby które miały styczność z danym samochodem a nie wybierały optycznie.

Laguna, 406 - duże, wygodne, HDI, DTI lepsze od DCI
Megane - DTI - wygodne
Focus - TDDI - właściwości jezdne ale ciasnawy
156 - JTD, wygląd - ale ciasne jak na tą klase
gejzer6
Nowicjusz

Auto: Seat Arosa

25 Paź 2011, 11:44

Moim zdaniem jednak Focus z TDDi. Choćby ze względu na prostotę wersji silnikowej oraz przewidywalne koszty innych części eksploatacyjnych.
Inne auta trzeba filtrować czy aby nie mają filtra cząstek stałych.
Silniki DTi a także dci od Renault nie są bezproblemowe,a ten ostani jest dosyć wrażliwy na jakość paliwa.
Z kolei z czystym sumieniem można polecic 406 ale... w benzynie.
Obiektywnie...to jeśli nie chcesz niemca to najlepszy inny silnik diesla na rynku ma Fiat czyli JTD.
Alfa ma ten silnik lecz niestety jest stale podatna na usterki szczegolnie zawieszenia.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2011, 12:20

Zgadzam się z przedmówcą fordzik to najlepsze wyjscie sam jeździłem i moge polecić tego fokusa z TDDI 90km. Co do ciasnoty to ja miałem wystarczająco miesca, auto wygodne i nie tak szerokie jak Laguna więc łatwiej się parkuje;). Ale na koniec Pamiętaj jak trafi się okazja to trzeba kupować i wtedy brał bym niemca (takie moje zdanie). Pozdrawiam
grzesio123
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

25 Paź 2011, 14:14

Też jestem za focusem choć fiaciki też nie najgorsze ponoć są.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Paź 2011, 18:32

nie chce niemca przede wszystkim dlatego że mają najechane dużo kilometrów ponadprzeciętnie najechane kilometrów i trzeba płacić za znaczek co jest dla mnie chore
gejzer6
Nowicjusz

Auto: Seat Arosa

26 Paź 2011, 10:08

Witam, jesli chodzi o kwestie DIESLA to polecic moge osobiscie Focusa TDDi 90KM bo takiego mialem i raz zdarzyla sie powazna naprawa pompy wtryskowej za 1500zl po za tym 100tysKM bylo zrobione bezproblemowo. Rozwaz tez Mondeo w TDDI tylko ze bedzie mial na pewno wiecej najechane km ale za to sa wersje chyba 115KM.

Alfa JTD, przyzwoite auto w dobrych pieniadzach, ladna prezencja kombi, fajne silniki 2.4 aczkolwiek zawias tragedia chociaz w Holandi pewno drogi piekne to nie ma sie co zalamywac:P oraz znajomemu padla pompa sprzegla i wyciekl plyn w trasie co postawilo alfe na lawecie niestety.

Inne auta z ktorymi mialem stycznosci to Laguna w DCI ale odradzam.
hardkor
Nowicjusz

Auto: Mondeo mk1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...