Witam. Wczoraj wymieniłem olej i filtr w moim a160 (mobil 1 syntetyczny 5w50) i samochód zaczął l się dziwnie zachowywać... Mianowicie: nie ma mocy, nie wchodzi na obroty, przerywa i pali strasznie dużo. Co prawda przejechałem tylko 60km po wymianie ale wyraznie widzę że więcej spala. Macie jakieś diagnozy?
Wlasnie tego nie wiem bo auto kupiłem bez ksiazki serwisowej. Na silniku byla naklejka mobil 1 syntetic. Silnik nie byl rozgrzany bo raptem 1minute chodzil przed wymiana zeby wjechac do garazu a potem jeszcze zabiegi z wypompowaniem starego oleju takze z tym jestem pewien... Byl zimny.
Pierwsze, to,olej wymienia się wtedy, gdy uzyska temperaturę roboczą ,czyli trzeba zrobić ok.20 km,inaczej zostanie go w silniku grubo ponad litr,nie zleje się dobrze. Ile tego oleju wlałeś do silnika?Tyle ile trzeba,czyli 4.5 litra?
Jeśli wylałeś tyle samo ile wlałeś,to należy wykluczyć rozszczelnienie silnika przez nadmierne ciśnienie oleju.Nie mam doświadczenia w temacie wpływu lepkości oleju na działanie kompensatorów hydraulicznych,gdyż silnik do którego wlewałem różne oleje ,czyli od 0w40 aż do 10W60 ma ręczną regulację(przerobioną podczas remontu silnika)nigdy nie zauważyłem żadnych zmian,a do Okularnika wlewam taki olej jaki zaleca producent auta,czyli o lepkości letniej 40,tutaj nie chcę eksperymentować gdyż jest hydraulika.Najpierw musisz wykluczyć inne przyczyny niedomagań silnika,wymiana oleju to ostateczność.
Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...
Audi i klub FC Bayern Monachium wspólnie zmierzają w przyszłość Audi i FC Bayern Monachium wspólnie zmierzają ku przyszłości. Obydwie marki premium już od roku 2002 tworzą mocny zespół. Teraz przedłużyły oraz rozszerzyły istotę swojej współpracy do roku 2029. Audi ...
hmm. co moze byc jeszcze przyczyna ? przed wymiana bylo wszystko w porzadku, moze wlasciwosci czyszczace w mobil 1 5w50 jakos dziwnie zadzialaly ? dodam ze filtr (mann czyli jestesmy pewni ze tu wina nie lezy) wyciagnalem i wkrecilem jeszcze raz dla pewnosci ze tam wszystko jest w porzadku. Jedyna moja diagnoza to to, ze akurat w tym czasie mogla pasc ktoras ze swiec, samochod sie podobnie zachowuje jak przy braku jednej z nich. warto sprawdzac ?
Tak ,oczywiście,to niezbyt nowoczesne silniki i to jest główna ich zaleta Też zacząłbym od sprawdzania układu zapłonowego(świece,przewody,moduł,przepływkę,sondę Lambda).Olej zostaw w spokoju,to mało prawdopodobne by to była wina oleju.
A podczas wymiany oleju nie wypiął sie któryś wężyk podciśnienia?? warto by było to sprawdzić bo podciśnienie ważna rzecz:) a jeśli tam jest wszystko oki to do sprawdzenie ciśnienie na tłokach, autko masz od kiedy?? pierwsza wymiana oleju przez Ciebie?? pytam bo już nie jedno widziałem i wiem co ludzie potrafią zrobić żeby sprzedać samochód z wadliwym silnikiem mowa o tzw. DOKTORKACH które dodaje sie do oleju aby uszczelnić silnik i poprawić sprężanie na tłokach, ale niestety efekt jest ale krótko trwały do następnej wymiany oleju, później to już tylko remont silnika zostaje:/ a niestety nie ma możliwości tego sprawdzić przed kupnem auta:/ Pozdrawiam Przemek
Auto kupiłem od siostry, ona nim jezdzila rok i nie wymieniala oleju. Wiec ja to zrobilem no i.. Wyszlo szydlo z worka. Wiesz co, z tym podcisnieniem sprawdze, jeszcze nie wiem gdzie sa te wezyki ale sie dowiem dzieki za opd.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.