Mercedes A klasa W 168 czujnik ciśnienia klimatyzacji

21 Paź 2014, 06:47

Witam,

posiadam mercedesa A klasa, w weekend nabiłem klime i okazało się że jest zepsuty czujnik ciśnienia klimatyzacji. Mam pytanie, czy przy wymianie potrzeba spuszczać gaz i czynnik bo w warsztacie powiedzieli że tak i że to trwa ponad godzine koszt 150 zł. Czy jest to prawda, pytam bo warsztat mi śmierdzi, bo już chcieli mnie naciągnąć, a wiem że w niektórych samochodach można to zrobić bez spuszczania środka.
Wiem gdzie on jest, bo go zlokalizowałem, jest do niego dosyć ciężki dostęp, ale może klucz bym jakoś wsadził, ale co z tym czynnikiem i gazem, bo nie chciałbym sknocić czegoś. Jak ewentualnie się do tego zabrać, jak można to samemu zrobić?
bartekmot
Nowicjusz

Auto: Mercedes A160

21 Paź 2014, 07:35

Na początek upewnij się że to wina czujnika. Jeżeli podejrzewasz że mechanik chce Cię naciągnąć sprawdź najpierw to. Jeżeli czujnik okaże się być zepsuty, wtedy raczej będzie trzeba spuścić gaz, dla bezpieczeństwa Twojego, mechanika, czy też samego układu klimatyzacji.
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

21 Paź 2014, 07:42

Co do czujnika to komputer pokazał błąd i jest to raczej jego wina. Już zamówiłem sobie, ale myślałem, że dam radę sam bo klimę mam nabitą i znów będę musiał płacić za wymianę z nabiciem 150 zł, a tak myślałem, że zaoszczędzę bo w niektórych samochodach tak można ale skoro nie da rady to będę musiał zapłacić.
bartekmot
Nowicjusz

Auto: Mercedes A160
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...