Mercedes-Benz A140 rok 2000: Problem z wskaźnikami.

23 Lis 2018, 20:18

Witam.

Chodzi tutaj o auto Mercedes-Benz A140 rok 2000. Mój tato poprosił mnie o pomoc w znalezieniu przyczyny problemu z wskaźnikami, ponieważ objeździł kilku mechaników i żaden nie jest w stanie znaleźć przyczyny problem.

Problem leży w wskaźnikach, które same z siebie latają, brakuje nad nimi kontroli i wydają się działać jak chcą. Przy wyłączeniu silnika licznik prędkości nawet potrafi dalej pokazywać różne wartości. Na początku licznik został wymieniony, lecz przy nowym liczniku problem się powtórzył.

Czy ktoś spotkał się już z takim czymś i czy macie jakieś pomysły czemu takie coś zachodzi? Dzięki za pomoc.
Domingo12
Obserwowany

23 Lis 2018, 20:37

Cała elektryka do sprawdzenia, masa główna,
Podejrzewam że albo to problem ze słabą masą, albo gdzieś się robi zwarcie. Mogło też coś zaśniedzieć, najlepiej to do elektromechanika zabrać, trzeba pogrzebać i powoli szukać przyczyny, raczej nikt magicznie nie zdiagnozuje od razu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Lis 2018, 11:37

Tak jak pisze @galakty problem musi leżeć poza licznikiem skoro na drugim jest identyczny problem. Trzeba dokładnie przyjrzeć się pinom we wtyczce od licznika i przejrzeć wiązkę tych kabli.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...
    BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...