Mercedes C200 5 at W204, losowo w tryb awaryjny, traci obroty.

30 Sie 2015, 13:31

Witam mam już od dawna problem ze swoją w204, auto było w serwisie niezależnym jak i teraz wszystko było robione w ASO. Pare miesięcy temu zaświeciła się kontrolka silnika, auto przeszło w tryb awaryjny (wyłączone esp). Pojechałem do mechanika podpiął, powiedział, że zapchany dpf. DPF został wypalony, wymienili czujnik w dpf-ie, oraz wąż od turbiny do intercoolera. Potem check engine zaswiecał się i gasł losowo nie powodujac przejscia w tryb awaryjny. Raz jadąc na autostradzie auto nagle przeszło w tryb awaryjny i ze 140km/h zaczęło hamować silnikiem do ok 60km/h. Po paru miesiącach wracając z wakacji zdażyło mi się takie coś trzy razy, wtedy muszę się zatrzymać na poboczu i odpalić na nowo silnik. Dodam jeszcze że auto losowo co chwię traciło obroty przez jakieś 2 miesiące, nie reagowało na gaz, wtedy trzeba wcisnąć go do końca aby zredukował i pojechał dalej. Po powrocie z wakacji pojechałem do serwisu ASO w Krakowie na diagnozę, podpięli komputer, było parę błędów jeden odośnie komputera silnika, drugi od czujnika temperatury paliwa a trzeci od wycieraczek( choć wycieraczki działaja, mówili że nie powinny). Potem jeździli z podpiętym komputerem, mechanicy oglądali wszystkie części, auto zostało przebadane na każdą stronę. Wymieniłem czujnik temperatury paliwa w ASO, teraz nie ma żadnych aktualnych błędów. A samochód losowo nie ma mocy, nie zaświeca się żadna kontrolka. Dlatego proszę o jakieś rady co mam robić. Auto to C200 CDI 2.2 136km 5at rocznik 2008
Maci3k12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes W204 C200
Silnik: 2.2 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

31 Sie 2015, 18:50

A kiedy najczęściej występuje ten problem? To o tyle dziwne, że nie wiadomo czy to jest problem czysto mechaniczny czy związany z elektryką. Chociaż z drugiej strony powinna być choinka na desce.
katil1
Nowicjusz

Auto: VW

04 Wrz 2015, 10:40

Problem zawieszania się i przechodzenia w tryb awaryjny został rozwiązany, został problem z brakiem mocy. Występuje to co parę dni i co ciekawe rano. Auto elektronicznie jest czyste bo było 2 razy w ASO podpinane pod SD i tam jest wszystko ok. Wystarczy, że zgaszę auto i już jest ok.
Maci3k12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes W204 C200
Silnik: 2.2 CDI 136km
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...