Mercedes c220 na belgiskich blachach pomoc

12 Lip 2009, 16:50

Mam pytanie do ludzi ktorzy sprowadzaja badz sprowadzili samochod z belgii, mam na oku mercedesa samochod zostal zakupiony przez faceta pracujacego w belgii jakis czas temu a teraz jest w anglii gdzie obecnie i ja jestem facet twierdzi ze chce kupic nowy sobie samochod ale napierw chce sprzedac merca cena jest w miare atrakcyjna i stan auta ok moje pyatnie
Jakie dokumenty musze od niego dostac zeby nie zostac wykiwanym i zebym nie mial problemow z zarejstrowaniem auta w polsce ? dodam ze nie wiem kiedy bede jechal samochodem do polski ile mam czasu po kupnie samochodu na zarejstrowanie ? co bedzie jezeli on zabierze belgiskie blachy to jak wruce do polski tylko laweta ? Prosze o pomoc
napalilem sie jak na ten samochod jak na starsza babke
kristof
Nowicjusz

Miejscowość: belgia

13 Lip 2009, 22:58

jeżeli auto jest zarejestrowane w Belgii to powinieneś dostać dowód rejestracyjny - podłużna, różowa kartka szerokości naszego, unijnego dowodu rejestracyjnego.

Do tego potrzebujesz umowę kupna samochodu
tu możesz pobrać
[link wygasł]

Co do tablic, to jeśli Ci sprzedaje bez tablic to możesz wykupić u mnie przejazdowe tablice niemieckie - żółty pasek, ważne 5 wraz z ubezpieczeniem na Europę w cenie 130 euro + przesyłka.
Oczywiście zawsze możesz przywieźć na lawecie.

Zasadniczo czas na zarejestrowanie w tym przypadku nie wiem jak się liczy. Tzn. w ustawie o ruchu drogowym jest napisane, że masz 30 by dokonać zmian w dokumentach czyli wypadałoby się w tym czasie wyrobić. Nie ma za to obecnie żadnej kary więc jest to martwy przepis.
Po przyjechaniu do Polski masz 14 dni od dnia wjechania do kraju na zgłoszenie się do urzędu celnego - złożenie druku AKC-U i zapłata akcyzy. Spóźnienie jest karane mandatami.
Tu masz program do wyliczenia akcyzy i wydrukowania wszystkich niezbędnych dokumentów:
[link wygasł]

Więcej o rejestracji z zagranicy tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...