CZY MOGĘ ODLICZYĆ VAT OD PALIWA?? Proszę o pomoc

08 Lip 2009, 21:28

kupiłem fiata uno Van ładowność 505kg dwuosobowy lecz z tyłu są szyby czy mogę odliczać vat?? gość od którego kupiłem odliczał przynajmniej tak mi mówił proszę o pomoc w tej sprawie oraz o pokierowanie mnie co pokolei mam zrobić by przerejestrować auto na siebie samochód został kupiony w polsce
Piotr Figiel - trudne decyzje proste rozwiązania
figiel
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

09 Lip 2009, 00:08

Czy samochód został kupiony na firmę, jesteś płatnikiem VAT-u?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Lip 2009, 10:37

tak auto kupiłem z firmy na swoją firmę i jestem płatnikiem VAT

[ Dodano: Czw Lip 09, 2009 10:49 ]
tylko obowaiam się o te szyby z tyłu ... mianowicie rozmawiałem z jednym kolega i powiedział mi żeostanio jego drugi kolega miał z tym problem ...
figiel
Nowicjusz

10 Lip 2009, 23:37

Samochód był zarejestrowany w Polsce jako auto ciężarowe? Z tego co pamiętam to tylko od takich można odliczać Vat w innym przypadku całość idzie w koszty.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

11 Lip 2009, 23:45

jak najbardziej możesz. Taki pojazd podpada pod aktualną ustawę o vat. Zobacz czy w dowodzie rejestracyjnym jest wpis vat-1 jak nie ma to jedziesz autem na okręgową stację kontroli pojazdów i robisz specjalne badanie. Stacja wydaje Ci 2 zaświadczenia. Oryginał dla urzędu komunikacji a kopią dla skarbowego.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Lip 2009, 22:16

Dziękuje za informacje jutro wybieram się na okręgową stacje kontroli pojazdów słyszałem że jest to koszt 50 zł ... więc nie ma co zwlekać. Lecz mam jeszcze jedno pytanie jeśli mam kratkę oddzielającą pakę od kierowcy wykonaną w połowie(górna część dolna to blacha) z jakiegoś tworzywa (np. plastik) czy pan na obsługi stacji pojazdów może mieć do mnie jakieś ale .... dziś jeden powiedział że z tym to nie przejdzie u niego i podał adres do innej stacji okręgowej ... o co tu chodzi?? :?: Pozdrawiam,
figiel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...

13 Lip 2009, 23:07

chodzi o to, że w przepisach jest określone, że ma to być trwała przegroda. Przypuszczam, że diagnosta nie uznał plastiku za coś trwałego. Zwykle jest to blacha obita materiałem lub też nie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam