Mercedes CLA vs Hyundai Tuscon

24 Wrz 2020, 19:37

Witam Wszystkich.
Przymierzam się do zmiany auta, w oko bardzo wpadły mi dwa modele które nie oszukujmy mają chyba służyć każdy do czego innego.

Pierwszy to Mercedes CLA 220 d 4Matic AMG Line z 2017roku z przebiegiem 80tys km.

W tej samej cenie do wyboru mam Hyundai Tuscon z 2020roku 1.6GDI 2WD N-Line z przebiegiem 9tys km.

Dodam że autem dojeżdżam głośnie codziennie do pracy, oraz średnio raz na dwa miesiące do Polski i z powrotem do Niemiec jakieś 1000km w jedną stronę, dlatego wiadome chce mieć auto komfortowe i sprawne.

Wiem że to ciężkie porównanie aut, co byście doradzili? Może na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam
Marianek87
Nowicjusz

25 Wrz 2020, 08:56

Nie napisałeś ile dziennie robisz km do tej pracy :)

W sumie faktycznie wybrałeś dwa samochody które ciężko ze sobą porównać i nawet dwa różnie silniki bo w Mercedesie masz diesla a w Hyundaiu benzynę.

Moc silników w tych samochodach również nie jest porównywalna :) Mercedes 190KM vs. Hyundai 132KM.

Ten pierwszy na pewno będzie bardziej komfortowy przy dłuższej trasie, spali mniej i pozwoli na wyższą średnią prędkość. Drugi znowu bardziej nadaje się na krótsze dystanse no i tu masz praktycznie nowe bez przebiegu auto które jest na gwarancji. Plusem jest też wyższa pozycja za kierownicą szczególnie jak się jeździ gdzieś po mieście.

Tu na pewno jest wskazane żebyś przejechał się tymi samochodami bo może się okazać że wsiądziesz do jednego z nich i od razu powiesz jakoś mi nie leży :) często tak się zdarza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Wrz 2020, 14:19

Dziennie może robienie dużo bo po 50km czasem więcej, szczególnie przy weekendach i trasach do Polski.

Dodam że Tuscon jest z silnikiem 1.6T-GDI 177km
Marianek87
Nowicjusz

25 Wrz 2020, 15:20

Marianek87 napisał(a):Dodam, że Tuscon jest z silnikiem 1.6T-GDI 177km
Ja chyba w tym przypadku bym się skłaniał bardziej ku modelowi Tuscon.
Tu mnie przekonuje to że masz ten silnik mocniejszy i da to że auto praktycznie nowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Wrz 2020, 20:00

Obydwa auta mi się nie podobają, w szczególności CLA, ale wg mnie to właśnie on będzie dla Ciebie lepszym wyborem. Na plus spalanie i prowadzenie, silnik też znany mechanikom. Tucsona i jemu podobne można rozważyć, gdy jeździ się po gorszych drogach czy w miejscach, gdzie niezbędny jest wyższy prześwit, a niekoniecznie napęd AWD. Szczerze mówiąc wizja długiej autostradowej trasy w tym aucie nie wydaje mi się jakaś szczególnie kusząca (mój portfel to potwierdza) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Wrz 2020, 20:06

Tucson spala minimum 11l przy 140km/h:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mercedes spali pewnie z 6-7l przy takiej prędkości, czyli na trasie 1000km masz 290zł vs 500zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Wrz 2020, 12:24

Wczoraj byłem obejrzeć Tuscona z parametrami jak wyżej, oraz Mercedesa jak wyżej opisane.
Nie da się ukryć oba są piękne, Tuscon z fajnym silnikiem 1.6T Gdi 177km Biały w wersji N i rok 2020 zrobił ogromną robotę, przebieg 7900km wszędzie jeszcze solia na ekranach itd. Później zdecydowaliśmy udać się na oględziny Mercedesa CLA silnik 2.2d coupe biały z pakietem stylizacji AMG. Auto tak jak pisałem 2017r, przebieg 90tys km. Sporo więcej, ale wyglądem auto zabija. Jak to mówiłem rozumem wybrałbym Tuscon, sercem CLA.

Teraz trwa rozmyślanie, bardziej skłonny jestem ku CLA.
Marianek87
Nowicjusz