Mercedes CLK - kupno

23 Gru 2013, 02:46

Witam,
powoli chciałem się rozglądnąć za mercedesem CLK. Nie będę ukrywał - jeśli chodzi o samochody jestem laikiem, dlatego chciałbym poznać kilka opinii za i przeciw, przyjmę również słowa krytyki jeśli błędnie myślę.

Chodzi mi o to czy idzie kupić za ok 13-14 tys w dość dobrym stanie samochód z tej klasy ?
Myślę że najlepiej kupić na niemieckich numerach ponieważ wtedy wiadomo ze auto nie było tłuczone po polskich drogach, tak czy nie ? Mam kuzyna który pomógłby mi ew auto przywieźć z niemiec lub po prostu w polsce kupic na niemieckich blachach, doradźcie.

Następnie myślałem nad spalaniem, może kupić takiego od razu z gazem czy samemu założyć? Założenie gazu pewnie z jakieś 2 tys kosztuje, hm? Nie wiem za bardzo jak to rozwiązać.

Samochodem nie będę jeździł w bardzo dalekie trasy, tylko okazyjnie jakaś dłuższa wycieczka, ale rzadko.
Szukałem różnych modeli na podstawie przebiegu, silnika (chyba najlepszy bedzie ok 2.0/136km ponieważ mniej będzie palił, a moc wystarczy), kolor chciałem czarny lub srebrny (ew. granat). Może pokaże które znalazłem:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko tutaj przebieg duzy i samochód z komisu(to chyba źle tak? wydaje mi się że lepiej od prywatnej osoby)
Są też różne wersje kompressor, avangarde, elegance

Możecie podrzucić jakimiś stronami, nie spieszy mi się, chciałem wszystko na spokojnie zrobić.

Są też różne wersje kompressor, avangarde, elegance

Z góry dziękuję za rady
wsx22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 2010
Auto: nie mam

23 Gru 2013, 12:07

1) CLK jest modelem bliźniaczym do E W210- a to oznacza, że problemy z korozją będziesz miał jak w banku. Jeśli już, to tylko garażowany, bezwypadkowy od prywatnego właściciela. Na plus, że te auta są zdecydowanie rzadsze od "okularnika" i mniej praktyczne, więc nie ma ryzyka, że trafimy na taksówkę lub woła roboczego z kręconym pięć razy licznikiem.

2) Za 14k to NIE będzie auto w dobrym stanie. Ewentualnie w stanie nadającym się do jazdy, dlatego nie pchałbym się w wersje Kompressor- doładowanie mechaniczne jest dobre, ale w autach z pewną historią.

3) Jeśli chodzi o spalanie: przy silniku 2.0 tragedii nie ma, aczkolwiek w wersji bez doładowania gaz można założyć dość niskim kosztem. Ewentualnie pokusiłbym się o wersję V6- dużo lepsze osiągi, a spalanie najwyżej trochę wyższe (przy 136 koniach musisz wyżej kręcić silnik i mocniej cisnąć gaz, by coś z niego wycisnąć, a w rezultacie spalanie wychodzi podobne). Jedynie ubezpieczenie będzie wyższe, jeśli nie masz pełnej zniżki.

4) Jaki zakładasz miesięczny przebieg i czy auto będzie garażowane ? Powiedz, to coś się znajdzie :ok:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Gru 2013, 13:46

Mówisz że za 14k nie będzie nic ciekawego? Bo nie chciałbym kupić żeby zaraz włożyć znów w nowe części bo auto się "rozlatuje" :) Wersja kompresor nie musi być, teraz jeździłem a klasą tam jest 90km i nie było źle, tutaj przy 136km napewno styknie.

Wersja V6 tzn? Jaki to ma silnik i km?

Auto niestety nie będzie garażowane ponieważ mieszkam w bloku i mam tylko miejsce parkingowe. Przebiegu dużego nie zakładam, w ciągu miesiąca liczmy te tysiąc kilometrów.
Ten clk wpadł mi w oko, od dłuższego czasu sie zastanawiam nad nim
wsx22
Nowicjusz

23 Gru 2013, 13:52

wsx22 napisał(a):3. [link do Otomoto wygasł] ... 44490.html - tylko tutaj przebieg duzy

Mercedesy trzaskają takie przebiegi że ten wcale nie jest duży o ile jest oryginalny
wsx22 napisał(a):teraz jeździłem a klasą tam jest 90km i nie było źle, tutaj przy 136km napewno styknie.
Zobacz ile waży a klasa a ile CLK.
wsx22 napisał(a):Auto niestety nie będzie garażowane ponieważ mieszkam w bloku i mam tylko miejsce parkingowe

Odpuść bo szybko zgnije.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Gru 2013, 20:23

Tak ale chodziło mi o to że te 136km mi w zupełności starczy. Taka a klasa ma całkiem inną blacharkę niż clk? Ponieważ A klasa nigdy nie był garażowany, a w domu był przez 5 lat i zero problemów z rdzą.
Trochę się uczepiłem tego clk bo naprawde wpadł mi w oko, tylko mój budżet jest ograniczony do ok 13-14 tysięcy.
Doradźcie jak najwięcej co do tego :)
wsx22
Nowicjusz

23 Gru 2013, 22:51

CLK z małym silnikiem jest dla osób nic nie wymagających od auta ma się toczyć i tyle. Więc jeżeli zależy Ci na tym żeby była gwiazda to dobry pomysł...a jazda osiągi jak na coupe -10 spalanie przy wyższych prędkościach więcej niż V8 no i często trafiają się wersje wyglądające w środku autosan gdzie korbki od szyb nie zaskoczyłby nikogo.
Może pomyśl nad dozbieraniem trochę kaski...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
    Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...

24 Gru 2013, 00:22

2.0/136km dla mnie styknie. Podpowiedzcie mi jakies pozytywy tego modelu bo na razie cos tutaj takich nie ma ;p A tak bardzo mi ten model wpadl w okoze nie moge sie od niego oderwac tylko tez nie chce kupowac na sile zeby nie tracic na tym :/

A co sadzicie np. o tych ?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2.[link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - autko z mojego miasta
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - strasznie niski przebieg, cos mi sie nie chce wierzyc ze prawdziwy ale przynajmnej nie jezdzil po polskich drogach (kompresor)

może ewentualnie jakiś lekko przetarty model lub coś podobnego? Mam brata który siedzi w blacharce także mógłby mi to zrobić za pół darmo.
wsx22
Nowicjusz

24 Gru 2013, 10:43

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sorry musiałem :mrgreen:
A tak na poważnie CLK to w końcu Mercedes i zalet ma dużo ( komfort, nie traci dużo na wartości jeśli egzemplarz jest zadbany, dobre prowadzenie...)
Koniu
Forumowicz VIP

24 Gru 2013, 13:35

CLK to mały, sympatyczny damski samochodzik :ok:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne

24 Gru 2013, 15:11

czy damski hm... mysle ze to jest indywidualna opinia :piwo:
wsx22
Nowicjusz

24 Gru 2013, 15:13

Na użytkownika mih nie zwracaj uwagi bo to forumowy troll :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

24 Gru 2013, 15:14

1) CLK jest modelem bliźniaczym do E W210- a to oznacza, że problemy z korozją będziesz miał jak w banku. Jeśli już, to tylko garażowany, bezwypadkowy od prywatnego właściciela.

Nie prawda. CLK jest o wiele lepiej wykonany. Swoją opinie opieram na obcowaniu z tymi samochodami, a nie z zasłyszanymi opiniami od sąsiada.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

24 Gru 2013, 15:49

Więc może gdybym kupił garażowany CLK to niemiałbym problemów z blacharką, hm? Możecie zarzucić jakimiś propozycjami ogłoszeń?
wsx22
Nowicjusz

24 Gru 2013, 16:15

Trochę mnie zdziwiliście z tą blachą, mieszkam na osiedlu i sąsiad ma CLK, właśnie z silnikiem 200 doładowanym, stoi 3 lata niegarażowany i nie widać po nim rdzy
wojtek70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1927
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: bugatti
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 1928

24 Gru 2013, 16:18

[link do oferty na Allegro wygasł]
Proszę bardzo
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne