Mercedes CLK w208 Czy warto?

21 Kwi 2016, 13:56

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta. Ostatnio zwróciłem uwagę na Mercedesa CLK w208. Chciałbym poznać wasze opinię na tego auta?
1.Jaki trzeba mieć budżet, żeby znaleźć w miarę zadbany egzemplarz?
2.Z jakim silnikiem szukać auta?
3.Jak jest z awaryjnością oraz kosztami utrzymania takiego auta?
4. Jak na tle CLK prezentują się Bmw e46 oraz Bmw e39?
5.Nigdy nie miałem okazji jechać automatem, mój przebieg to około 15k km rocznie(65%trasa, 35%miasto), czy automat w tym modelu jest dobrą konstrukcją? Czy przewagę na trasach ma manualna skrzynia?
6. Jak długo przyzwyczajaliście się do jazdy automatem?
7. Jeszcze ostatnie pytanie jak jest z miejscem na tylnej kanapie w clk w porównaniu z e46?
Bugi90
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

21 Kwi 2016, 17:59

Bugi90 napisał(a):1.Jaki trzeba mieć budżet, żeby znaleźć w miarę zadbany egzemplarz?
2.Z jakim silnikiem szukać auta?
3.Jak jest z awaryjnością oraz kosztami utrzymania takiego auta?
4. Jak na tle CLK prezentują się Bmw e46 oraz Bmw e39?
5.Nigdy nie miałem okazji jechać automatem, mój przebieg to około 15k km rocznie(65%trasa, 35%miasto), czy automat w tym modelu jest dobrą konstrukcją? Czy przewagę na trasach ma manualna skrzynia?
6. Jak długo przyzwyczajaliście się do jazdy automatem?
7. Jeszcze ostatnie pytanie jak jest z miejscem na tylnej kanapie w clk w porównaniu z e46?

1. 15 tysięcy, niby można kupić coś taniej, ale będą to auto do doinwestowania lub ze słabawym 2.0.
2. 2.0 K lub 2.3K lub 3.2
3. Technicznie auto opiera się na C-klasie W202, więc powinno być taniej niż w BMW E46 i dużo taniej niż E39.
4. E39 to zupełnie inna klasa auta więc nie porównuję. E46 jest nowocześniejszą konstrukcją, lepiej prowadzi się w zakrętach, ale ma sens tylko z R6. W208 to typowe 'Gran Turismo'. Wygodne auto do szybkiej jazdy po prostej drodze (autostradzie).
5. Te automaty są bezproblemowe, jeśli ktoś co jakiś czas zmieniał olej w skrzyni. W trasie nie ma różnicy, co najwyżej przy wyprzedzaniu trzeba reagować szybciej, ale wciskasz gaz do dechy i skrzynia redukuje Ci na trójkę.
6. 15 minut.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...
    SUV’y w rozmiarze XL od Lexusa
    Największym samochodem klasy SUV, sprzedawanym przez Lexusa w Polsce jest cieszący się dużą popularnością model RX. Tymczasem na rynkach światowych – w tym za naszą wschodnią granicą – marka oferuje dwa jeszcze ...