Mercedes klasa C (w203) czy E (w211) cena ok 55 tyś

17 Lut 2008, 13:03

Witam zastanawiam sie nad kupnem auta juz od dłuzszego czasu ale jednak pomyślałem ze mercedes bedzie dobrym wyborem. Takimi autami jezdzi sie bardzo dobrze (napęd na tył, duzy rozstaw osi i świetne zawieszenia) i są nieźle dopracowane. Ale jak jest w przypadku awaryjności? Poczytałem opinie na temat tych modeli([link do autocentrum.pl wygasł]) no i niestety w211 jest uwarzany za bardzo nieudany:/ . Więc pozostała mi c-klassa w203. Co wy byście wybrali z jakimi silnikami 220 cdi czy 270 cdi. Bo ja juz sam nieiwem co lepsze.
Podsumowując: co lepsze? C-klassa lata 2003,2004 czy e classa rocznik 2003. Kwota max 60 tyś
KrysikTDI
Nowicjusz

17 Lut 2008, 13:07

Ja wybrałbym klasę E, większe auto i jak dla mnie ładniejsze, jaki silnik ? 270CDi, ew. w E-klasie 320 CDi:)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Lut 2008, 14:01

zgadzam się z kolegą wybrał bym e klase z silnikiem 320 CDI , albo 270CDI
jednak wybór należy do ciebie :)
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

17 Lut 2008, 14:50

Mi tez bardziej podoba sie e-klasa :D tylko ze słyszałem ze mocno sie psują w211 więc dlatego mysle nad C. Wiecie moze jak to jest naprawde z tą awaryjnością? Czy jestem w stanie bezproblemowo i bezstresowo dojechać do chorwacji?:D
KrysikTDI
Nowicjusz

17 Lut 2008, 15:20

W E-klasie mogą być problemy z elektroniką jak i pompowtryskiwacze potrafią...eh;/ trzeba po prostu lać dobre paliwo, na dobrych stacjach, a z elektroniką to trzeba mieć szczęście, że nie będzie się psuła :) Mój tato ma W210 okulara 290TD automat kombi, super auto, bardzo mało pali, ale elektronika...ciągle pokazuje jakieś głupie błędy. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

17 Lut 2008, 15:38

Rozumiem :D Czyli komputer wyswietla błędy ale jedzić sie da?:D Rzeczywiście przy kupnie trzeba dobrze trafić, no i na tym własnie polega ryzyko związane z kupnem samochodu :/ No to troszke mnie przekonaliscie:D Dobre paliwo to bede tankował bo w takich autach nie nalezy szczędzić na tanim paliwie. A z tą elektroniką to zobacze jak bedzie. Jeszcze niewiem jaki samochód wybiorę ale raczej E klase:D:D
KrysikTDI
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczni rowerzyści
    Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...

17 Lut 2008, 15:47

Wiesz, ludzie tankują na jakiś stacjach...paliwo od Zenka czy jakiegoś innego...i oszczędzają 20gr na litrze, wszystko git...oszczędzą z 500 zł po jakimś czasie...po iluś tysiącach kilometrów i siadają pompowtryskiwacze...i tragedia...koszty? duże...po drugie czas stania samochodu w serwisie...w przypadku mercedesa sprintera koszty naprawy mogą spokojnie sięgać 10 000 zł, więc lepiej jeździć na porządne stacje i nawet tankować verve (Orlen) czy ultimate w przypadku paliwa z BP, przepłacić 15 gr, ale to naprawdę...trzeba i tyle...chyba, że ktoś później chce mieć problemy z autem. Co do elektroniki, pokazuje błąd poduszki powietrznej (poduszka jest ok), brak płynu do spryskiwaczy i chłodnicy - są, ale i tak jest błąd oraz pokazuje serwis. Błąd poduszki powietrznej nie jest groźny, ludzie mówią, że poduszka się wtedy nie otworzy-bzdura...jeździłem peugeotem 306, też miał błąd i pewnego dnia przydarzył mi się wypadek, poduszka wystrzeliła po mimo błędu, ale takie błędy to można szybko skasować, podłączasz pod komputer i z głowy:)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz