Mercedes ML 350 - instalacja LPG

02 Paź 2010, 22:27

Witam, mam kilka pytań odnośnie instalacji LPG w ml 350 (2007r), otóż czy wie ktoś może jak to wszystko będzie się spisywało w tym silniku, może ktoś jeździł tym samochodem na gazie lub go naprawiał :mrgreen:

Gdy się pytałem o szczegóły w warsztacie cena jaką usłyszałem to 3800zł. Wtryskiwacze ... nie pamiętam jakiej firmy ogólnie to ma być "instalacja premium" będąc tam udawałem że nie mam pojęcia o samochodach ale choć samochodami się interesuje to o instalacjach gazowych wiem bardzo nie wiele więc byłbym wdzięczny komuś kto mi to wyjaśni.
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

03 Paź 2010, 16:16

Do nowoczesnych silników,wszystko jedno czy z turbo czy wolnossących,nadają się tylko nowoczesne instalacje sekwencyjne,takie jak.np.Landi Renzo Omegas lub BRC Sequent.Kluczową i podstawową sprawą podczas zakładania instalacji LPG jest stopień zaawansowania technicznego konstrukcji czyli np.obecność systemu OBD czy też plastikowy kolektor ssący.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Paź 2010, 17:07

Nie ma problemu z zamontowaniem instalacji do twojego auta. Jeśli decydujesz się na Staga premium to sugeruję z wtryskiwaczami hana, ale najlepiej będzie na Landirenzo Omegas.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

03 Paź 2010, 18:42

... o ile dobrze pamiętam to facet mówił o wtryskiwaczach "waltek" czy jakoś tak, a to Landirezno Omegas to co to tak dokładnie jest :roll: ?
M_TT
Początkujący

03 Paź 2010, 19:27

Valteca bym odradzał. Poprzednia generacja to bardzo nieprecyzyjny wtryskiwacz, a valtec 34 jest bardzo awaryjny. Co do Landirenzo Omegas to wysoka półka instalacji. Sprzedawana jest kompletna (nie tak jak stag - kazdy element innego producenta). Cena bedzie tez wyższa o około 1000 zł, ale za jakość trzeba zapłacić.
Migaz
Zaawansowany

03 Paź 2010, 21:39

ok, dzięki za informacje, a tak w ogóle to to jest zestaw (IV generacji). A słyszał ktoś z was o (V generacji) czytałem że to działa podobnie jak nowe silniki (w mercedesie nazwane CGI).

[ Dodano: 3 Październik 2010, 21:40 ]
PhantomASA1, co to jest system OBD?
M_TT
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...

04 Paź 2010, 08:04

V generacja jest przeznaczona do silników z bezpośrednim wtryskiem (FSI, CGI)
a OBD to system ciągłej diagnostyki silnika, komputer wykrywa wszystkie nieprawidłowości i wprowadza na bieżąco korektę :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Paź 2010, 15:18

A po czym można poznać czy silnik posiada ten system czy nie? Tak w ogóle to o jakie korekty tu chodzi bo mieszanką steruje komputer połączony z sondą w praktycznie każdym silniku(gaźnikowe to już zabytek) więc co jeszcze komputer może poprawiać?
M_TT
Początkujący

04 Paź 2010, 20:02

Pocieszny - mijasz się z pradwą i co gorsza chyba o tym wiesz. Instalacje V generaci nie są przeznaczone do silników FSI!!! Instalacja V generacji to taka która zasila samochód gazem płynnym a nie lotnym i rodzaj silnika nie ma tu żadnego znaczenia. V generacja jest produkowana od 95 roku.
M_TT możesz zamontowac instalację V generacji, ale uważam że nie ma to sensu. W polskich realiach wystarczająco dobrze sprawdza się system IV generacji (oczywiście jeśli nie przyoszczędzisz i zamontujesz dobrej klasy instalację), który jesł łatwiejszy do montażu, zdecydowanie tańszy (V generacja do twojego samochodu zaczynać się będzie od 8 tyś zł) i tańsza w serwisowaniu.
Migaz
Zaawansowany

04 Paź 2010, 21:17

po części trochę spłyciłem temat masz rację ale wkłądając instalacje do jakiego kolwiek silnika z bezpośrednim wtryskiem bnenzyny sterownik musi dzałać na zasadzie podwójnego zasilania paliwem co dzieje się właśnie w 5 generacji...
ale powiedz mi jaki jest sens montowania do silnika z pośrednim wtryskiem paliwa instalacji z bezpośrednim wtryskiem gazu.... no pomijając nawet kwestię kosztów bo to sprawa zakładającego,
inna sprawa jeszcze regulacji i serwisu tejże instalacji, ile firm to robi dobrze?
wiem jakie ma zalety, wiem jakie też ma wady i osobiście nie założył bym jej do autka z pośrednik wtryskiem

z głupia mam teraz problem z porządnym wystrojeniem IV generacji powoli dochodzę do wniosku że będe to musiał zrobić sam :sad:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Paź 2010, 16:17

Tak racja,osobiście posiadam instalkę Landi Renzo ,gdybym chciał kupić nowiutki reduktor ,który miałem założony 12 lat temu,to o ile się nie mylę będzie prawie drugie tyle droższy od innych podobnych,ale?!Ten który mam ,nie zawiódł mnie nigdy przez 12 lat,instalacja też nie zawiodła mnie nigdy.Membrana wytrzymała mi 160 tyś km ale auto jeździło do końca,wymieniłem ją gdyż zauważyłem,iż reduktor nie reaguje na regulacje.Gdy zakładałem instalację prosiłem o najlepszą jaka jest na rynku.Gdybym miał zakładać jeszcze raz,nie ważne której generacji,wybrałbym Landi Renzo,życzyłbym sobie, by układy paliwowe benzyny były tak trwałe i niezawodne.Ta instalka to jedna z nielicznych rzeczy w moim życiu, jakie nie zawiodły mnie nigdy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Paź 2010, 22:22

pocieszny - może ja zbyt mało wiem i zbyt krótko montuję instalacje gazowe więc powiedz mi proszę jaki ma związek instalacja v generacji z bezpośrednim wtryskiem gazu?????????
Migaz
Zaawansowany

11 Paź 2010, 13:15

a w jaki sposób realizujesz chłodzenie wtrysków w innych generacjach?
masz w swoich sterownikach (powiedzmy 4 generacji) opcje podwójnego zasilania silnika?
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Lut 2011, 18:20

trochę odkopuję temat... :wink:
Czyli ogólnie lepiej jest założyć całą instalacje z jednej firmy tak?
A jeśli chodzi o sam silnik to jak w ogóle gaz się sprawuje (podobno jest za suchy) :?: :mrgreen:
M_TT
Początkujący

28 Lut 2011, 15:36

jeśli chodzi o wybór instalacji, to z własnego doświadczenia powiem Ci że wybierz instalkę najbardziej popularną na rynku (jeśli spełnia wymogi Twojego silnika), a to tylko po to żebyś nie musiał się martwić serwisem :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP