Mercedes SLK vs. Audi TT vs. Honda s2000 vs. BMW 3

26 Cze 2014, 20:00

Witam!
Nie tak dawno zrobiłem prawo jazdy, na razie dojeżdżam samochodem mamy, ale trzeba zacząć już myśleć o swoich 4-kółkach. Chwilowo nie jestem w stanie dokładnie sprecyzować budżetu, więc podam 2 opcje do 25k, bądź 45k.
Głównie jeżdżę sam, więc samochód jak najbardziej może być 2-drzwiowy, wtedy najlepiej sportowy. Wiem, że przy sportowych samochodach nie wypada wspominać o spalaniu, lecz dobrze by było żeby nie palił więcej niż 13 litrów w cyklu mieszanym. A więc w budżecie do 25K, mam 2 propozycje:
Mercedes SLK 200/230 (R170)
Audi TT (1 generacji ) -ale już tak od biedy.
Do 45K:
Honda s2000
Zadbane(!) BMW 3 coupe e46
Moi faworyci to Mercedes i honda. Wypowiedzcie się n.t kosztów ewentualnych napraw, części, bo nie ukrywam, że nie chcę wydawać kokosów, na te sprawy. Ogólne wrażenie i odsprzedaż. Samochód na max 2 lat ok 7k km rocznie. I jak to jest z Hondą, czy to prawda, że jest " rozkradywana" ? Wiem, że jest to niezwykle rzadki samochód na naszych drogach, i w całym swoim życiu widziałem ją tylko 1 :)
Honda123123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mercedes B180 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

26 Cze 2014, 21:51

Naturalnie Honda S2000. Auto absolutnie genialne pod każdym względem (choć zapewne zaraz wejdzie tu szybki i przedstawi nam swój wykład na temat słuszności dużego momentu obrotowego i frajdy z jazdy :mrgreen: ). Ale jako że przynajmniej teoretycznie mamy wolność słowa, to stwierdzam, że sposób w jaki ten roadster rozwija moc jest obłędny. Do jakiś 6k obrotów czujesz się jak w VW Golfie, po czym dostajesz gwałtownego kopa w plecy i wyrywa do przodu jakby nagle odblokowała się przepustnica. Do tego dochodzi niezawodność- czołowe miejsca w rankingach i bardzo dobre opinie użytkowników. W Polsce nikt ich raczej nie kradnie, choć w USA od dawna okupuje czołówkę listy najbardziej "lubianych" aut. Niestety u nas przeważają naściągane zza oceanu złomy składane z trzech, po poważnych wypadkach, więc grunt to sprawdzić w bazie numer VIN, albo znaleźć auto kupione w polskim salonie. No i pamiętaj, że to S2000 została "uśmiercona" przez nasze chore normy emisji spalin i następca, o ile się pojawi, raczej na pewno dostanie jakieś turbo-downsajzingowe dziadostwo.
Po za tym TT jest dla pederasty, BMW E46 nudne i kojarzące się już z młodymi-gniewnymi, Mercedes w porządku, ale po prostu nie tak dobry jak Honda.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Cze 2014, 22:03

Jeśli jesteś świeżym kierowcą i chcesz doczekać końca wakacji (ew roku, zależy kiedy kupisz auto) to odpuść hondę. Nie żebym wątpił w Twoje umiejętności czy rozsądek, ale 240KM w lekkim cabrio z tylnym napędem... Do takich aut trzeba podchodzić z respektem i żelazną ręką. Cech tych często brakuje "świeżakom" :yes: TT jest jak to Geniodekt określił dla pederastów, SLK dla żon piłkarzy, e46 to kompromis pomiędzy funem z jazdy a u.żytecznością na co dzień.
Polecił bym Ci coś od siebie, ale zasadniczo nie ma co :) Ostatnia Celica jest kompletnie bez charakteru, MX-5 to podobna historia co z S2000, jednak mniej hardkorowo. W sumie za MX-5 możesz się rozejrzeć. Spójrz na Lexa IS250
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2014, 22:15

A ja nie doczytałem, że autor nie dawno zrobił prawo jazdy.. W takim razie Honda odpada, jest przeznaczona dla bardzo zaawansowanych kierowców, daje mnóstwo fun'u, ale łatwo skończyć owiniętym wokół drzewa. Bezpiecznym wyborem będzie E46. Stać cię co prawda na M3, ale to również jest trudne w opanowaniu auto. Może znajdziesz w DE jakieś super-wychuchane 330i z 60kkm przebiegu, ale w tym budżecie dostaniesz bez trudu niezłe E90 330i.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Cze 2014, 23:27

Geniodekt napisał(a):Naturalnie Honda S2000. Auto absolutnie genialne pod każdym względem (choć zapewne zaraz wejdzie tu szybki i przedstawi nam swój wykład na temat słuszności dużego momentu obrotowego i frajdy z jazdy :mrgreen: )

EEtam V8 to jest to :D
A tak na poważnie s2000 jest jednym z nielicznych aut w których toleruje wiertarkowośc bo fajnie jedzie. Ten samochód jest fajny i szybki ale nie polecam osobie początkującej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Cze 2014, 13:03

Nie chcę zabrzmieć egoistycznie, ale jestem pewny swoich umiejętności, mam już styczność z jazdą samochodem od 7 r.ż ( nie u taty na kolanach : ] ), Tak rozkalkulowałem, i chyba wezmę pod uwagę Honde, później Mercedesa. Jak myślicie, ściągać ją z Niemiec, czy kupić w polsce? Czy można wynegocjować coś? Bo jak tak obserwuję od kilku lat to S2000 trzyma tak cene, jak żaden inny samochód :D. Może ktoś z was miał okazję użytkować szmaciany dach zimą, podczas deszczu? Teoretycznie wiem, że ma się zachowywać jak twardy, ale zawsze jakieś obawy są. Gdyby nie wyszło z hondą, mam pytanie o SLK, czy trudno jest później z odsprzedażą? Awaryjność, bądź jej brak, i czy brać automat, czy manual, poj. 200/230?
Honda123123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

27 Cze 2014, 13:44

Taka dodatkowa opcja - może porsche Boxster?
Honda123123
Nowicjusz

27 Cze 2014, 13:47

Mężczyzna w Boxsterze też budzi we mnie mieszane odczucia.. :/ Aczkolwiek duży jego plus to legendarna niezawodność i jakość wykonania. Ale jeździć mógłby lepiej, w tej cenie bez problemu kupisz coś szybszego- jeżeli chcesz.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Cze 2014, 20:30

TT to auto dla homoseksualisty :mrgreen: Do faceta w nim kleją się inni faceci.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Cze 2014, 21:38

Cmentarze są pełne takich co byli pewni swoich umiejętności........... i co roku jest ich więcej. Jak ja kupowałem pierwsze auto to też chciałem full wypas i moc. Napaliłem się na Kappę 2.0T. I jak powiedziałem o tym mechanikowi znajomemu to kazał mi się *** w czółko i zejść na ziemię. Ja nawet nie mówię już tutaj o doświadczeniu technicznym, mogłeś śmigać po torach o małego, ale.... masz 18 lat i widać, że buzuje Ci się krew w żyłach. A gorąca krew + dziewczyna na siedzeniu pasażera (widać, że piczomagnes ma być :D ) to złe połączenie. Prosta droga do trumny. Zluzuj trochę i kup mniejsze auto, np. e90 130 koni, pośmigaj nim pół roku, sprzedaj i dalej, trochę większe. Masz hajs, więc nie porywaj się od razu z motyką na słońce, zwłaszcza, że nie będziesz miał gdzie tej mocy (nawet 130 koni) wykorzystać.

Mam kumpla, motowariata, na 2 kółkach śmiga od.... 2000 roku? Najpierw jawki, potem mz-tki... jak zrobił prawko to myślałem, że od razu walnie sobie jakiegoś ścigacza 1.0. A ten nie, Yamaha 250. I rok nią jeździł, potem cbr 500 i 750. I nadal ma opory przed odkręceniem manetki do końca. Naprawdę, masz hajs na furę więc wyluzuj, zacznij od mniejszego silnika a na 100% dobrze na tym wyjdziesz :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

27 Cze 2014, 23:07

autoitalia napisał(a):Prosta droga do trumny.

Prawdopodobnie i tak nie przetłumaczysz, miałem kiedyś w liceum kolegę, który również miał bogatych rodziców, więc pieniądze traktował lekko i nie musiał ich liczyć oraz sądził, że przez to, że jest bogaty, jest 'lepszy' (więcej umie, więcej może, itp.). Dopóki nie zrobił prawa jazdy był po prostu lekko irytujący, niestety, jako pierwszy samochód zażyczył sobie jakieś Subaru, chyba Imprezę WRX STi, coś sporo ponad 200 KM (jakaś co wyszła w 2001 roku i zaraz ją miał, tyle pamiętam). Pojeździł tym do zimy, pomimo AWD (o ile dobrze pamiętam, wtedy samochody mnie kompletnie nie interesowały) skończył zawinięty dookoła drzewa na lokalnej obwodnicy po pierwszym śniegu, niestety prawa fizyki działają tak samo dla bogatych i biednych, to nie zwykłe prawo czy cokolwiek związanego z ludźmi, gdzie pieniądze są wytrychem.

I też wczesniej jeździł na torze jakimiś supersamochodami, generalnie robił wszystko na co miał ochotę, no ale doświadczenia pieniędzymi się nie zastąpi.
hmd
Początkujący

Prawo jazdy: 18 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Cze 2014, 23:36

Dobra, chyba trzeba kilka rzeczy sprostować ;D nie jestem napalony, nie mam na celu imponowania komukolwiek samochodem, jedyną osobą która ma się z niego cieszyć i go podziwiać będę ja i tylko ja, nie traktuje samochodu jako szpanu. Tamte osoby były fałszywie pewne swoich umiejętności, ja swoje oceniam obiektywnie ( tak, da się własnego siebie ocenić obiektywnie ;) ), wiem gdzie moge przycisnąć a gdzie nie, potrafie dostosowac wszystko chociażby do pogody ;). Na temat pieniędzy zagłebiać się nie chcę, ale powiem jedno, samochód finansowany będzie z mojej kieszeni, nie rodziców.

Co do Hondy:
1) Polska czy Niemcy?
2) Jak to jest ze szmacianym dachem w tym konkretnym modelu?
3) Czy są jakieś typowe " rzeczy " na których trzeba zwrócić uwagę przy kupnie? Pomijając profesjonalny przegląd? Chodzi mi bardziej o jakieś wskazówki przed przeglądem, czy w ogóle warto?
4) ceny są różne od 30-45 w jaki przedziale wybierać? Czy to ma znaczenie?
5) takie trochę praktyczne pytanie: czy to prawda że wnętrze jest tak mocno ciasne?
Honda123123
Nowicjusz

28 Cze 2014, 13:04

Honda123123 napisał(a):Tamte osoby były fałszywie pewne swoich umiejętności, ja swoje oceniam obiektywnie ( tak, da się własnego siebie ocenić obiektywnie ;) )
No cóż, Twoje pieniądze, Twoja decyzja, Twoje życie i "obiektywność"... Taka Honda jest zupełnie innym samochodem od minivana w dieslu, którym teraz jeździsz, ale skoro obiektywnie oceniasz swoje umiejętności to kupuj, jasne. Miło Cię było poznać :) Jak już się zabijesz to napisz na forum albo priva jak jest tam, gdzie idzie się po śmierci :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Cze 2014, 17:26

Ten minivan w dieslu to nie jedyny samochód którym jeżdżę :) Po drugie proszę bez złośliwych uwag, bo trochę nie są na miejscu i poziomie, nie prosiłem o pouczanie, tylko ocenę samochodu, hondy s2000, jeśli ktoś mi odpowie na pytania wyżej, będę wdzięczny.
Honda123123
Nowicjusz

28 Cze 2014, 21:35

mike1735 napisał(a):[...]Miło Cię było poznać Jak już się zabijesz to napisz na forum albo priva jak jest tam, gdzie idzie się po śmierci

You made my day :D
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Typ: Sedan/Limuzyna