Mercedes Sprinter 312D

20 Gru 2009, 14:02

Witam,

Mam możliwośc kupienia W/W sprintera. Jest on z rocznika 99 i ma 250 tysięcy KM przejechanych. Interesują mnie wady i zalety tego dostawczaka i jaka jest żywotnośc silnika.

Pozdrawiam... :razz:
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Gru 2009, 23:24

Jeżeli chodzi o 312D to 5 lat spędziłem na tym aucie i musze się przyznać że nie zamienił bym na inne. Przejechałem 450 tyś km, co prawda uszczelka pod głowicą wymieniana była, ale to wina przegrzania auta, wystrzał węża od chłodnicy na autostradzie we włoszech. To praktycznie jedyna taka poważniejsza usterka, z drobnych to normalne zużycie części takich jak: szcotki alternatora, pasek klinowy, drobne poprawki elektryki. Ogólnie polecam samochód dbałem o niego, a on mi służył,a wiem co piszę, bo jeździłem również przez 2 lata Transitem 2000r. owszem silnik i spalanie przy załadunku stałym 800kg jakieś 8l ok, ale cała reszta to niech szlak trafi, począwszy od dyferencjału po hamulce, Abs i korozję. Nigdy więcej tego paskudztwa. Teraz jestem na swoim i właśnie zakupiłem sobie 208D sprintera, mam nadzieje że posłuży mi tak jak 312D.
Pozdrawiam
Paweł
itspablo
Nowicjusz

Miejscowość: LUBIN
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...