REKLAMA
Dostają się i zdarza się, że silnik całkiem padnie z nadmiaru tego powietrza. Opiszę to żebyście nie musieli tak jak ja szukać tego wszędzie. Wymieniłem prawie wszystko w układzie paliwowym (oprócz pompy wtryskowej i wtrysków). Walczyłem z tym kilka tygodni, aż wreszcie znalazłem przyczynę. Przyczyna tkwiła w smoku. Kto by się spodziewał? Ponieważ mrozik ostatnio trochę odpuścił, mogłem sobie rekreacyjnie poleżeć pod Sprinterem. Wyjąłem smok odłączając przewody paliwowe i elektrykę. Przyniosłem go do domu, umyłem. Następnie podłączyłem do przewodu ssącego paliwo strzykawę 500 ml, taką do oleju, metalową. Zanurzyłem smoka w wodzie i zasysałem wodę przez smoka tą strzykawą. I wszystko zdawało sie w porządku do czasu aż poziom wody obniżył się, lecz jeszcze daleko było do poziomu rezerwy. Wówczas w przezroczystym wężyku od smoka do strzykawy pojawiały sie pęcherzyki. Im mocniej zasysałem, tym więcej tych pęcherzyków - jak w akwarium. Rozebrałem w drobny mak smoka. Stwierdziłem, że małe (fi 8 mm) oringi są już chyba trochę twarde, trochę luźne. Trochę luźna też wydaje sie sprężyna dociskająca małego smoka w puszce. Smoka dociska sprężyna przez pierścień z tworzywa, a pomiędzy nim jest właśnie oring. Więc co zrobiłem: po pierwsze kupiłem nowe oringi ( na ssący i na powrotowy na wszelki wypadek - aczkolwiek nie mam pojęcia po co aż taka szczelność na powrotowym; po drugie przewierciłem dwie nakrętki M 8 wiertłem fi 8,2 mm, pozbawiając je gwintu, gdyż założyłem je przed i za sprężyną dociskającą małego smoka w puszce.
Próba: 100 % szczelności, nawet na extremalnie silnym zasysaniu wody przez strzykawę.
Wniosek: jeżeli zauważycie w swoim busie jakiś spadek mocy, momenty białego dymu z rury, czy wreszcie zapowietrzanie się i widoczne przed filtrem paliwa w rurce przeźroczystej pęcherzyki powietrza, zacznijcie od smoka. Przy okazji montowania go z powrotem i tak założycie przeciez nowe opaski, bo ryginalne muszą ulec zniszczeniu. Więc będzie szczelnie.
Tu sfotografowałem rozebranego smoka i na jednym ze zdjęć pokazuję długopisem gdzie ta nieszczelność wystepowała:
http://picasaweb.google.pl/adrenalina.l ... kSprinter#