Mercedes Sprinter 316 brzęczenie od 2000 do 2200 obr.

10 Cze 2018, 20:30

Witam.
Posiadam Mercedesa Sprintera 316, 2,2CDI rocznik 2013 MAXI
Od 3 biegu przy obr. silnika 2000-2200 podczas dodawania gazu słychać dziwne metaliczne brzęczenie jak by
w układzie wydechowym oderwała się jakaś blaszka. Może nie było by to dziwne gdyby nie działo się tak
tylko w ww przedziale obrotów i tylko od 3 biegu w górę.Przyspiesza dobrze, nie kopci, żadna kontrolka na desce się nie pali.Dodam, że auto posiada bi-turbo po kompletnej regeneracji.
Przebieg ok. 850 000 km albo i więcej- nie wiem.
Proszę o pomoc.
Tomo2018
Nowicjusz

Auto: Mercedes Sprinter 316
Silnik: 2,2CDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • 10 Cze 2018, 20:33

Tomo2018 napisał(a):słychać dziwne metaliczne brzęczenie jak by
    w układzie wydechowym oderwała się jakaś blaszka.
    a czy potrudziłeś się żeby to sprawdzić? Poduszka silnika i skrzyni do sprawdzenia
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Cze 2018, 20:40

Zastanawia mnie tylko czy poduszka reagowała by tylko na tych obrotach silnika.Sprawdzę to oczywiście.Dzięki. :D
    Tomo2018
    Nowicjusz

Auto: Mercedes Sprinter 316
    Silnik: 2,2CDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

02 Lip 2018, 10:11

Tomo2018 napisał(a):Zastanawia mnie tylko czy poduszka reagowała by tylko na tych obrotach silnika.
    Czasem może tak być że przy pewnych określonych drganiach uaktywniają się pewne niedomagania i niewielka różnica w obrotach i znikają.

Miałem tak kiedyś z brzęczeniem jednej rurki plastikowej i nie mogłem dojść skąd to się bierze ;/ aż niechcący rozwiązałem problem.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
      Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...