Temperatura oleju w audi a3 podczas postoju na światłach/korku

01 Lip 2018, 14:28

Witam, to mój pierwszy post więc hej wszystkim!

Mam problem z moim autem. Podczas postoju na światłach, albo korku, wskazówka temperatury oleju zawsze przesuwa się dość znacząco w prawo, tak mniej więcej 110, 115 stopni. Zauwazylem to dopiero podczas tego lata, wczesniej takiego problemu nie zaobserwowałam, mimo, ze juz tym autem jezdze 4 rok. Jak wygląda problem dokładnie? Na trasie wskazówka sztywno trzyma 90 stopni, gdy tylko stanę na dłużej na swiatłach, albo trafi się korek, temperatura zaczyna wzrastać, czy to jakas błachostka czy udac sie juz do mechanika> Jezeli to drugie to w czym moze byc problem ? Dziekuje ipozdrawiam :unsure:
Mloda977
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi a3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
  • 01 Lip 2018, 22:27

Zalacza ci sie wentylator?
    wojtk
    Początkujący

Auto: Opel Corsa C
    Silnik: 1.0 58KM
    Rok produkcji: 2001

02 Lip 2018, 07:28

No wlasnie nie słyszę tego szumu, zawsze jak wysiadałam z auta w upalny dzien szumiał jeszvze włąsnie wentylator, mozeliwe ze padł? Muszę to sprawdzić, bo szczerze sama juz nie kojarze czy to słyszę czy nie
    Mloda977
    Nowicjusz

02 Lip 2018, 09:13

Zacznijmy od tego jaki masz silnik, kiedy był zmieniany olej?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2018, 09:43

Kao napisał(a):Zacznijmy od tego jaki masz silnik
    Wynika z profilu 1.8 benzyna ale niech autorka jeszcze potwierdzi.

Mloda977 napisał(a):No wlasnie nie słyszę tego szumu, zawsze jak wysiadałam z auta w upalny dzien szumiał jeszvze włąsnie wentylator, mozeliwe ze padł?
    Wentylator przy zimnym silniku w upalny dzień nie będzie się załączał dopóki silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury która będzie wymagała schłodzenia układu. Przypuszczam, że to co słyszałaś to był wentylator klimatyzacji. Czy ona ci działa?

W przypadku kiedy temperatura na wskaźniku na desce zaczyna wychylać się poza 90 stopni wentylator powinien pracować, ale może być tak że działa tylko pierwszy bieg z dwóch i on nie daje rady schłodzić rozgrzanego silnika kiedy stoimy w korku lub na światłach w ciepły dzień.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

02 Lip 2018, 11:37

Silnik jak wpisane 1.8 benzyna, a co do oleju to był niedawno zmieniany no i oczywiście na miarce jest wporządku.

Klimatyzacja działa, poblemu nie ma przy zimnym silniku, rozgrzewa się normalnie do 90, na trasie cały czas 90, a gdy staję na światła zaczyna się właśnie odchylać, ruszę dalej to temperatura znowu opada do 90. Być moze faktycznie chodzi o to, ze wiatrak nie wskakuje na ten wyzszy bieg? Często było tak, ze gdy juz po jezdzie wysiadałam z auta, słyszałam szum wentylatora, a ostatnio jest jakby cisza? Chyba bez warsztatu się nie obejdzie, tylko jak zasugerować usterkę? Najprawdopodobniej cos z wiatrakiem?
    Mloda977
    Nowicjusz

02 Lip 2018, 12:25

Cichy77 napisał(a): Kao napisał(a):
    Zacznijmy od tego jaki masz silnik

Wynika z profilu 1.8 benzyna ale niech autorka jeszcze potwierdzi.

Teraz widzę, na tel patrzyłem a wtedy nie widać takich danych.

Zaraz zaraz bo ja się trochę pogubiłem, mówisz o temperaturze oleju ale w A3 przecież nie ma takiego wskaźnika :/ pewnie chodzi Ci o temp. płynu chłodzącego.... moim zdaniem nie powinna wskazówka się wychylać, ja mam tu we Francji temp 36 stopni i w żadnym aucie temp się nie wychyla ponad normę, u Ciebie może być problem z termostatem, pompą wody jak i samym płynie chłodniczym. Wentylator możesz sprawdzić w prosty sposób, doprowadz auto do temp ok 100 stopni otwórz maskę i sprawdz czy się kręci wiatrak (wyłącz w tym czasie klimatyzacje)
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2018, 13:11

O boze! Faktycznie, zle napisalem, chodzi właśnie o ten wskaźnik, od płynu chłodniczego, nie oleju :oops: :oops: Po pracy podjadę do mechanika bo być moze wlasnie termostat, a powiedz, czy taka jazda, wzrost do 110, ale zaraz spadek do 90 moze zaszkodzic autu?
    Mloda977
    Nowicjusz