Mercedes VITO 97' - grzanie się tarczy,prawy przedni hamulec

06 Paź 2013, 18:16

Witam,
Panowie ratujcie, od pewnego czasu grzeje się dość solidnie przedni prawy hamulec w moim vito.
Pierwsze co - został rozkręcony hamulec, sprawdzone prowadnice itd, układ odpowietrzony i problem nie zniknął.
Druga wizyta u mechanika- wymiana klocków i tarcz na nowe, tarcze dalej się grzeją.
Trzecia, czwarta wizyta u mechanika, wymiana uszczelek na tłoczku, wymiana gumowego przewodu doprowadzającego płyn do zacisku- NIC! dalej się grzeje.
Piąta wizyta- wymiana zacisku, przegląd wszystkiego jeszcze raz. I dalej jest problem.
Sprawdzona pompa, ale mechanik wydedukował że wychodzą z niej dwa wężyki - jeden na przód drugi na tył. Więc jakby pompa była zła to trzymałby cały przód, a problem jest tylko z prawą stroną.
Mechanik rozkłada ręce, ja jestem załamany. Macie jakieś sugestie czego to może być wina?

Pozdrawiam
roverek
Nowicjusz

Miejscowość: Wro

06 Paź 2013, 20:49

Czyli prawie wszystko nowe. Sprawdzał ktoś, czy prowadnice w tym nowym zacisku chodzą w paluszkach? Nowe, nie oznacza sprawne... Czy przy wymianie zacisku wymieniony był też tłoczek na nowy? No i pozostaje jeszcze przewód hamulcowy sztywny - może jest gdzieś uszkodzony w sensie zaciśnięty/zgnieciony i ciśnienie do tłoczka dochodzi, ale już się nie cofa.
Tyle mi narazie do głowy wpadło.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2013, 21:37

CZy to auto ma ABS ?
andrzej_124
Stały forumowicz

07 Paź 2013, 16:46

Co do ABSu to choler wie, jest coś takiego co udaje pompe od ABSu, idą do tego przewody z każdego koła, ale przy hamowaniu nigdy nie zauważyłem aby ABS był:) jest za to jakiś ESP EPS czy inne ustrojstwo.
roverek
Nowicjusz

22 Paź 2013, 12:33

Problem został rozwiązany, tak jak zasugerowaliście wina leżała po stronie ABS'u, pompa wymieniona, problem rozwiązany. Szkoda tylko że tyle rzeczy po drodze bez potrzeby zostało wymienionych.
roverek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...