Mercedes w124 3.0D - jak uwolnić dźwięk silnika

06 Maj 2018, 13:13

Witam, chce niedługo kupić Mercedesa W124 3.0 diesel, silnik jaki chce to ten co ma 136 KM. Mam takie pytanie, jest tam 6 cylindrów i chciałbym jakoś uwolnić dźwięk, nie chce dodawać mocy. Myślałem nad wycięciem katalizatora i wstawieniem strumienicy i nad wymianą tłumika końcowego na jakiś sportowy, ale nie taki co będzie brzmieć jak np honda civic. Proszę z góry o to, żeby nikt nie pisał o tym, że z takim klasykiem się nie powinno tak robić :p Mam pytanie po prostu czy ktoś wie co zrobić, żeby lepiej brzmiał, żeby "uwolnić" ten dźwięk, czy to co chce zrobić czy pomoże? Myślałem nad przelotem ale na przeglądzie mogą się spiąć o to, że kopci.
zadenznachor
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2017
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes C klasa w203
Silnik: c180 129 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

10 Maj 2018, 11:37

zadenznachor napisał(a):Myślałem nad wycięciem katalizatora i wstawieniem strumienicy i nad wymianą tłumika końcowego na jakiś sportowy
Proponuję zacząć od dobrego tłumika końcowego który powinien załatwić sprawę. Wycinać kata i wstawiać strumiennicy nie polecam ponieważ możesz sobie zrobić sporo głośniej w środku no i jak sam wspomniałeś może być problem na przeglądzie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Wrz 2018, 06:33

Strumienica zamiast pierwszej puchy wydechu daje specyficzny dzwiek,buczenie,tylko podczas jazdy,osobiscie jestem zwolennikiem ,,I'm ciszej ,tym lepiej ,,Do tak zacnego klasyka tylko komplet normalnego wydechu bez kombinowania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...