Mercedes W124 coupe

01 Lip 2016, 09:28

Witajcie serdecznie,
Chciałbym przedstawić pewien dylemat i swoje wątpliwości co do zakupu swojego pierwszego samochodu.
Kilka lat temu postanowiłem,że moim pierwszym samochodem będzie Mercedes z serii W123 lub W124. I koniec końców postawiłem na W124 w wersji coupe.

Na temat tej marki znalazłem już wiele opinii osób. Jednakże nigdzie nie mogę znaleźć na odpowiedzi na pytania.

Wersja coupe ale,który silnik? 2.2 a może 2.3 lub 3.0? Jeśli taki silnik to czy bezpieczne będzie władowanie tam gazu? Niestety gaz musi być z względu na środki finansowe.

Uprzedzam,że nie zależy mi na tym czy ten samochód rozpędza się w 10s do setki. Czy brak mu innych bajerów. Dla mnie przyjemność będzie płynąć z samej jazdy tym samochodem i posiadaniem go. A jednocześnie choć w jakimś stopniu zaoszczędzeniu na wydatkach związanych z paliwem.

PS. Zamierzam sprowadzić samochód z zagranicy ponieważ wiem jak to w Polsce bywa...liczniki kręcone po kilka razy.

Będę wdzięczny za pomoc i w razie pytań postaram się w miarę prędko odpowiedzieć.
Damianekk
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Lip 2016, 11:12

Jeśli chodzi o gaz to w gre wchodzą auta z końca produkcji bez wtrysku mechanicznego. Niestety kupno takiego auta nie będzie tanią zabawą, ceny fajnych egzemplarzy szacuje gdzieś na poziomie 15k+ a i to zależy jaki silnik.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lip 2016, 13:43

Daj sobie spokoj z tym samochodem jak Cie nie stac na benzyne. To ma technologicznie 30 lat, ponad 300 tysiecy przebiegu, rdze i zero wyposaznia. Jeszcze gdzie tam gaz pakowac...ani nikt tego pozniej nie odkupi, ani to silnikowi nie bedzie sluzyc.
Wypieszczone W124 z 6cylindrowym silnikiem jako samochod weekendowy sprawdza sie swietnie, niestety jako daily to nieporozumienie. :piwo:
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

01 Lip 2016, 14:18

Może zamiast kupować samochód, pożyczać go. Ja w tej chwili tak robię. Minusem jest to, że na co dzień jeżdżę tramwajem lub autobusem, ale w Krakowie i tak, takie korki, że samochodem ani szybciej, ani wygodniej (no może klima to plus).
Ostanie dwa moje wypady poz miast to Mazda MX-5 (wszystkim polecam), a wcześniej Nissan Micra. A jakieś dwa miesiące temu wziąłem Lexusa GS300H (czasem trzeba poszaleć). Jak się policzy utrzymanie samochodu, to ja pewnie wychodzę na plus (nawet wliczając bilet mpk). I do tego wożę się nowymi, lub prawie nowymi samochodami.
SzybNos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1996
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2013