Mercedes W124 coupe

01 Lip 2016, 10:28

Witajcie serdecznie,
Chciałbym przedstawić pewien dylemat i swoje wątpliwości co do zakupu swojego pierwszego samochodu.
Kilka lat temu postanowiłem,że moim pierwszym samochodem będzie Mercedes z serii W123 lub W124. I koniec końców postawiłem na W124 w wersji coupe.

Na temat tej marki znalazłem już wiele opinii osób. Jednakże nigdzie nie mogę znaleźć na odpowiedzi na pytania.

Wersja coupe ale,który silnik? 2.2 a może 2.3 lub 3.0? Jeśli taki silnik to czy bezpieczne będzie władowanie tam gazu? Niestety gaz musi być z względu na środki finansowe.

Uprzedzam,że nie zależy mi na tym czy ten samochód rozpędza się w 10s do setki. Czy brak mu innych bajerów. Dla mnie przyjemność będzie płynąć z samej jazdy tym samochodem i posiadaniem go. A jednocześnie choć w jakimś stopniu zaoszczędzeniu na wydatkach związanych z paliwem.

PS. Zamierzam sprowadzić samochód z zagranicy ponieważ wiem jak to w Polsce bywa...liczniki kręcone po kilka razy.

Będę wdzięczny za pomoc i w razie pytań postaram się w miarę prędko odpowiedzieć.
Damianekk
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Lip 2016, 12:12

Jeśli chodzi o gaz to w gre wchodzą auta z końca produkcji bez wtrysku mechanicznego. Niestety kupno takiego auta nie będzie tanią zabawą, ceny fajnych egzemplarzy szacuje gdzieś na poziomie 15k+ a i to zależy jaki silnik.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lip 2016, 14:43

Daj sobie spokoj z tym samochodem jak Cie nie stac na benzyne. To ma technologicznie 30 lat, ponad 300 tysiecy przebiegu, rdze i zero wyposaznia. Jeszcze gdzie tam gaz pakowac...ani nikt tego pozniej nie odkupi, ani to silnikowi nie bedzie sluzyc.
Wypieszczone W124 z 6cylindrowym silnikiem jako samochod weekendowy sprawdza sie swietnie, niestety jako daily to nieporozumienie. :piwo:
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

01 Lip 2016, 15:18

Może zamiast kupować samochód, pożyczać go. Ja w tej chwili tak robię. Minusem jest to, że na co dzień jeżdżę tramwajem lub autobusem, ale w Krakowie i tak, takie korki, że samochodem ani szybciej, ani wygodniej (no może klima to plus).
Ostanie dwa moje wypady poz miast to Mazda MX-5 (wszystkim polecam), a wcześniej Nissan Micra. A jakieś dwa miesiące temu wziąłem Lexusa GS300H (czasem trzeba poszaleć). Jak się policzy utrzymanie samochodu, to ja pewnie wychodzę na plus (nawet wliczając bilet mpk). I do tego wożę się nowymi, lub prawie nowymi samochodami.
SzybNos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 1996
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...