Mercedes W211 vs W203, dobry wybor? Ktory silnik?

07 Cze 2016, 18:41

Witam, zastanawiam sie nad kupnem W203 lub W211 ale mam dylemat jesli chodzi o jednostke napedowa. Rozwazam diesle i benzyniaki. Ale po pierwsze spytam czy jest do dobry wybor czy sa jakies inne auta ktore moga dorownac komfortowi jazdy.
A dwa ktory z silnikow jest najmniej awaryjny, ma solidna moc i w miare rozsadne spalanie.

Z gory dzieki za odp :)
abraham
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 09 1989
Auto: bmw

07 Cze 2016, 20:01

Wypowiem się o w211 3.2 r6 cdi, bo z nim miałem największą styczność. E klasa jest to jednak wyższy segment, na pewno jest wygodniejsza i oferuje większy komfort. Polecanymi silnikami w e-klasie są raczej te dieslowe - r6 i v6. Z benzynowych oczywiście v8 i od biedy e240 v6 - silnik ten jednak nie powala ani osiągami, ani spalaniem, ale jest to bardzo trwała jednostka. Inne (no może poza e350) też raczej nie powinny sprawiać problemów, ale wymiana rozrządu w takim e200 może pociągnąć po kieszeni. W przedliftowych wersjach jest pompa hamulcowa sbc, która posiada określoną ilość hamowań (w dużym skrócie myślowym) i jej wymiana kosztuje około 5tyś zł (można regenerować za cenę zbliżoną do 1200zł - ale są sprzeczne opinie o regeneracji). Pozostałe części eksploatacyjne na akceptowalnym poziomie, nie jest to passat czy golf, ale decydując się na kupno takiego auta trzeba się liczyć z tym, że po kieszeni może ruszyć. Zawieszenie może być wielowahaczowe lub hydrauliczne. Wiadomo wielowahacz będzie tańszy w utrzymaniu. Wersja kombi na tylnej osi posiada tylko hydrauliczne zawieszenie.
W211 większą część karoserii posiada aluminiową więc problemu z rdzą tak jak w w203 nie będzie.
Po szczegółowe informację najlepiej zajrzeć na fora danych modeli. Wypowiadają się tam osoby bardzo dobrze zorientowane w realiach tych samochodów i na pewno doradzą dobrze.
Nie wiem też o jakich kwotach rozmawiamy, ale bez 30 tyś zł nie ma co podchodzić do zakupu w211/.
Pozdrawiam
Valhalla
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2005
Auto: Golf4
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna

07 Cze 2016, 20:49

Dzieki za odpowiedz. Wczesniej czytalem o SBC i wydaje sie to mankamentem wczesniejszych w211. Podobne opinie ma hydrauliczne zawieszenie, ktore tez jest podobno kosztowne. Z silnikow moim faworytem wydaje sie 320cdi 224KM.

Budzet mam w granicach 30tys zl.

Czy sa jakies inne (tansze) opcje na zblizonym poziomie, chocby do w203? Tansze dlatego, ze 30tys jestem w stanie wydac tylko na w211. Mowiac zblizonym poziomie mam na mysli komfort, moc, spalanie, koszty utrzymania. Oprocz bmw e46, ktore mialem i ostatnio sprzedalem.
abraham
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 09 1989
Auto: bmw

07 Cze 2016, 21:30

Lexus GS 430
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...