Mercedes W124 - nagle nie odpala, choć jest iskra

25 Gru 2016, 19:51

Witam wszystkich serdecznie,

Mój W124, odkąd spadły nieco temperatury, po dłuższym postoju czasami po odpaleniu miał niższe obroty (około 500-600 RPM), jednak po kilku sekundach wracały one do normy i potem samochód pracował już idealnie.

Dziś jednak nie chciał nagle odpalić. Auto kręci, ale mimo chęci (małych) nie zapala. Pompę paliwa słychać po przekręceniu kluczyka. Odpalanie wygląda tak:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sprawdziłem 3 świece, na wszystkich jest iskra, choć pojawia się ona jakby z opóźnieniem. Czy to normalne?

Świece wyglądają tak:

Po wkręceniu świec ponownie próbowałem zapalić auto i było odrobinę lepiej:

Świece i kable wymienione rok temu, przejechały 13000 km. Co to może być? Dziś nie miałem czym pojechać na obiad świąteczny, a jutro kolejny... :(
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Gru 2016, 19:20

Masz tam wtrysk mechaniczny K-Jetronic? Trzeba najprawdopodobniej wyregulowac klapke spietrzajaca w ukladzie tego wtrysku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Gru 2016, 11:11

Mam w pełni elektroniczny wtrysk. Okazało się, że za akumulatorem jest srebrny przekaźnik (podobno słynny :D), który odpowiada m. in. za odpalanie auta. Wyjąłem go, przelutowałem, oczyściłem styki, włożyłem z powrotem i za 4 razem auto odpaliło! Odpalało ciężko, musiałem wspomagać się pedałem gazu. Zakładam, że to wynikało z 20 wcześniejszych nieudanych prób odpalenia i autko musiało sobie "zresetować" układ?
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Gru 2016, 12:20

Bardzo czesty przypadek z Mercedesami z pompa Lucasa,podobny,ludzie wymieniali pompy a winne byly luty ,wystarczalo przelutowac przekaznik i problem z odpalaniem ustepowal.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Ceed 2 - led reflektor przód jak naprawić?
    Koledze zepsuł się reflektor mianowicie nie zapala mu się led w jednej z lamp nie świeci w ogóle a w drugiej miga czasami. Są to wersje europejskie zwykłe soczewki z ledami (nie Xenon) czy jest możliwość naprawienia ...