Gaśnie podczas jazdy, brak prądu

18 Gru 2016, 12:35

Proszę o poradę. Posiadam Punto 98 r. Zdarza się, że gaśnie na benzynie przed przełączeniem na LPG. Ale ostatnio spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wyruszyłam z parkingu, uprzednio "skrobałam"szyby. Po jakichś 500 m auto całkowicie zgasło, nie paliła się żadna kontrolka , po prostu jakby przerwa w zasilaniu. Najgorsze, że nie dało się go uruchomić, przekręcałam kluczykiem w stacyjce luźno, bez żadnej reakcji. W końcu mili panowie policjanci zepchnęli mnie na chodnik(ktoś zadzwonił na policję, że blokuję drogę :cry: ) Po jakimś czasie przyszedł znajomy na pomoc, uderzył solidnie w stacyjkę, ruszył i zaprowadził autko na pobliski parking. Pan mechanik sugeruje wymianę całej stacyjki- koszt 500 zł. ogromny, auto warte jest niewiele więcej. Czy ktoś z was może spotkał się z podobnym przypadkiem? Może można wymienić tylko jakąś część w stacyjce, kostkę? Nie chcę dać się naciągać, tym bardziej przed świętami. A może to wcale nie wina stacyjki? Jeśli nie w tym dziale-to przepraszam z góry.
polenka
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 12 08 2016
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Punto
Silnik: 1,1
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

18 Gru 2016, 15:37

Nawet jeśli to stacyjka(na odległość nikt nie postawi diagnozy), to cena z kosmosu. Sama wymiana stacyjki to nie jest nic szczególnie trudnego, tym bardziej w aucie z XX wieku :mrgreen:
Kup stacyjkę i zagoń swojego faceta do roboty, albo sąsiada :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

18 Gru 2016, 15:49

Wiem, że wymiana to nic szczególnego, sama stacyjka 370 zł. już pytałam- więc niewiele mniej. Ale jak sam stwierdziłeś, że niekoniecznie musi być stacyjka do wymiany. Mam poczekać aż postawią diagnozę w warsztacie, i podziękować za naprawę?(wykonać samemu przełożenie) Wiem, że i tak naciągają na cokolwiek byle mieć zysk. (z sąsiadami nie miewam bliskich relacji :P )
polenka
Nowicjusz

18 Gru 2016, 19:22

Punto to dosyć popularne auto, można poszukać części używanej. Spróbuj u innego mechanika.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

18 Gru 2016, 19:53

Też tak myślałam, ale najpierw poczekam na ewentualną diagnozę mechanika i podziękuję za naprawę gdy zażąda astronomicznych kwot.
polenka
Nowicjusz

25 Gru 2016, 12:27

Czasami wystarczy tylko wypiac kostke z tylu stacyjki wpiac z powrotem.Jesli jednak styki nadpalone to niestety trzeba wymienic stacyjke
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...

26 Gru 2016, 16:41

Dziękuję za odpowiedzi. Problem się rozwiązał- Pan stwierdził że jakieś kabelki są poprzerywane i pognite, od dawna nie działały kontrolki w kabinie kierowcy, tylna wycieraczka i robiły się zwarcia czy coś i to podobno przez to. Nagłe gaśnięcie już nie powinno się powtórzyć, ale nadal gaśnie na benzynie przed przełączeniem na gaz, na luzie nawet potrafi zgasnąć na postoju :( Wymieniono filtry gazu, jakieś cewki, świece, żarówki, kable.
polenka
Nowicjusz

26 Gru 2016, 17:08

Jesli gasnie na lpg na wolnych obrotach,trzeba zwiekszyc dawke gazu na reduktorze,pokretlo troszeczke w lewa strone.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Gru 2016, 17:13

Mogę tak zasugerować mechanikowi? Oni wymienili filtry gazu. Jeśli zrobię to o czym piszesz, to nie będzie gasnąć przed przełączeniem na gaz? Wygląda to tak, jakby w momencie, w którym chciał zassać gazu- nie potrafi i gaśnie, ale tylko przy zatrzymaniu np. na czerwonym. Dodam, że ustawiona jest temp. 20 stopni a i tak potrafi w zimie przełączyć się dopiero po 4,5 km...

Gaśnie na postoju na luzie ale na benzynie.
polenka
Nowicjusz

26 Gru 2016, 19:58

Gasnie na benzynie a na gazie tez? Nie mam w tablecie alfabetu polskiego,dlatego tak musze pisac.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Gru 2016, 20:01

Gaśnie tylko na benzynie, szarpie, próbuje się przełączać i szarpie. Na gazie jeździ równiutko i dobrze. Auto jest stare ale i od wielu lat jeździ na gazie. Może to też wina tego, że benzynki "nie lubi"?
polenka
Nowicjusz

26 Gru 2016, 20:15

Czyli wina ukladu benzynowego,zacznij od sprawdzenia filtra paliwa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP