Mercedes w203 2004r 4matic 2.6 benzyna

17 Cze 2020, 10:23

Witam

Zacznę od tego że auto nie bylo użytkowane przez 2 miesiące, Po 2 miesiącach kupiłem nowy akumulator I odpaliło na strzała. Po przejechaniu pewnego odcinka około 10min jazdy auto zgasło rozrusznik kręci Ale auto nie odpala. Następnego dnia na rano znowu auto odpaliło na strzała ale po 10minutach zgasło I też nie dało się odpalić ponownie. Jakie mogą być tego przyczyny Pomożecie ?
Mercedes w203 4matic 2004r 2.6 benzyna zagazowany
derex
Obserwowany

18 Cze 2020, 09:20

Jeżeli jest to taki sam odcinek czasu za każdym razem to raczej może to być związane z elektroniką i jakimiś zabezpieczeniami. Nie masz jakiegoś antynapadu lub coś w tym stylu?

Auto gaśnie niezależnie od tego czy jedziesz na benzynie czy na gazie? Po jakim czasie odpala ponownie? Dopiero jak silnik ostygnie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2020, 09:29

Butla gazu jest pusta więc sprawdzałem tylko na benzynie.Gaśnie mniej-więcej po około 7-10minutach (3razy sprawdzałem czas) A odpala ponownie dopiero po kilku godzinnej przerwie może tak byc ze po ostygnięciu silnika.
Dodam że podczas gaśnięcia pojawia się na dosłownie sekundę dwie czerwona ikonka akumulatora w błedach po czym znika.
derex
Obserwowany

19 Cze 2020, 11:42

derex napisał(a):Dodam że podczas gaśnięcia pojawia się na dosłownie sekundę dwie czerwona ikonka akumulatora w błedach po czym znika.

To akurat normalne - spadają obroty silnika, spada więc ładowanie i stąd kontrolka aku.
derex napisał(a):utla gazu jest pusta więc sprawdzałem tylko na benzynie.Gaśnie mniej-więcej po około 7-10minutach (3razy sprawdzałem czas)

A zasilanie z instalacji LPG masz wyłączone? Bo może jest tak, że nie masz gazu, instalka LPG jest w automacie i po kilku minutach, jak silnik się nagrzeje i ma się przełączyć na LPG, to wtedy gaśnie, bo nie ma gazu. Zerknij w jakiej pozycji jest przełącznik gazu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000