Mercedes W203 C200 kompressor

17 Maj 2011, 10:08

Znajomy chce kupic W203 C200 kompressor z 2001/2002(1-sza rejstracja) roku, znalazl prawie ze idealne autko, od 1-szego wlasciciela z prawdopodobnie prawdziwym przebiegiem 300k km, wszystkie naprawy/wymiany w Mercedesie robione(wszystkie faktury nawet sa). Facet chce dosc sporo(35k zl), ale w srodku i na zewnatrz wyglada jak nowe z salonu... skora nie jest nawet pomarszczona jak chodzi o fotel kierowcy, a kazde inne ktore znajomy ogladal, mimo przebiegu nawet 2x nizszego na liczniku, bylo jednak wizualnie w gorszym stanie w srodku. Silnik nie jest umyty wiec nikt raczej wyciekow i itp, nie probowal maskowac.

... ale jest jeden problem, nie wiem czy skrzynia pracuje jak powinna, bylismy z tym u mechanika, twierdzi ze jak biegi sie zmieniaja prawidlowo, bez szarpniec, w odpowiednim momencie i itp, to czepiam sie na sile, gosciu z komisu tak samo...
Problem jest w tym, ze samochod po puszczeniu hamulca, nie toczy sie do przodu, gdy skrzynia jest w pozycji D(a chyba powinien?), w przypadku biegu wstecznego, toczy sie do tylu. Po puszczeniu hamulca w pozycji D, obrotomierz tylko delikatnie sie porusza.

Wlascicielem jest starszy facet, 60 lat, za 2 tyg bedzie w Polsce, mowi ze jak skrzynia jest faktycznie uszkodzona to ze sie mozna dogadac i ze nic o tym nie wie, bo przez ostatni rok jego corka tylko samochodem jezdzila. Dosc konkretny facet, moze i nie sciemnia.

Ale dobra, jezeli faktycznie ze skrzynia jest cos nie tak, to co to moze byc? I ile zrobienie bedzie kosztowalo? Sprzeglo 1-szego biegu sie slizga moze? Mozna auto kupic z takim defektem i jezdzic nim, do czasu az cos powazniejszego wyskoczy ze skrzynia, czy lepiej nie? Bo jak pisalem wyzej, samochod jest w stanie naprawde perfekcyjnym i sie znajomy na niego napalil. Moze oleju jest za malo w skrzyni? Ale znowu olej byl 50k km temu wymieniany, a cieknac chyba nic nie cieknie, stal w komisie i zadnej plamy pod autem nie ma.

W W210 220CDI 125KM, samochod normalnie mi sie toczy na 1-szym biegu, mimo ze motor slabszy, nawet pod gorke.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 17 Maj 2011, 10:59, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

17 Maj 2011, 10:45

wydaje mi się że nie ma się co tego czepiać, jak po lekkim naciśnięciu gazu zaczyna jechać to chyba wszystko jest ok. Diesle mają inną charakterystyke pracy i większy moment obr. lżej jest mu ruszyć bez gazu.
Raz tylko jechałem automatem w benzynie i chyba mi się wydaje że też po puszczeniu hamulca nie jechało;) Więc jak reszta chodzi prawidłowo powinno być ok.
Można jeszcze podpiąc pod komputer skrzynie, jeśli coś jest nie tak powinno wyskoczyć w diagnostyce. Nawet czy ktoryś bieg ślizga.
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

17 Maj 2011, 10:47

Ale wtedy i na wstecznym sie nie powinein znowu toczyc... chyba...
Czimi
Stały forumowicz

17 Maj 2011, 12:22

nie znam się dobrze na automatach. Najlepiej było by podpiąc pod komputer, kiedyś podpinałem takiego mercedesa w203 2.0 tyle że bez kompresora i wyskoczyło że ślizga pierwszy bieg, poziom oleju, i coś tam jeszcze. Błędy zostały usunięte i wszystko wróciło do normy (skrzynia pracowała w trybie awaryjnym tylko pierwszy bieg był)
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

17 Maj 2011, 12:48

Byl podpinany w jakims 1-szym lepszym warsztacie, nie wyskuje nic niby, nie bylo mnie przy tym, bo bylem ze znajomym przy okazji, a musialem gdzies w miedzyczasie pojechac. Do ASO Mercedesa znowu 30km trzeba jechac, a poki co i tak wlasciciela nie ma wiec auta sie kupic nie da.
Czimi
Stały forumowicz

04 Cze 2011, 12:09

Wszystko zależy od charakterystyki skrzyni,są skrzynie,które nie ciągną do przodu i nie ma potrzeby trzymania nogi na hamulcu.Tutaj tak najprawdopodobniej jest.Jak skrzynia chodzi,sprawdzisz wtedy gdy dobrze ją rozgrzejesz,jeśli przyśpiesza bez oporów,płynnie i bez szarpnięć,to nie ma się czym martwić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...
    Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...

04 Cze 2011, 12:59

Znajomy gadal z ty kolesiem kilkla razy przez tel i on jednak twierdzi ze "powinien jechac sam do przodu bo silnik jest mocny". :P Tak czy inaczej w next tygodniu on bedzie i autko trafi do ASO i ma w nim zrobic ewentualnie to co bedzie trzeba, nawet chce zeby z nim pojechac.
Czimi
Stały forumowicz