Mercedes w203 zalany złym olejem

19 Lip 2020, 16:21

Zakupiłem Mercedesa w203 c160 1.8 w LPG. Olej jaki był wlany to Mobil 10w40. Chcę zrobić wymianę i mam dylemat co tam wlać. Zalecane przez Mercedesa to 0W30/40 oraz 5W30/40, jednak nie wiem od kiedy był lany inny olej niż zalecany i jakie były robione przebiegi. Pytanie: czy lać już jakiś 10W, czy może zmienić jednak na 5W np. VALVOLINE Maxlife lub Mobil Super 3000? I jeśli zmieniać to robić płukankę czy niekoniecznie?
Nie chciałbym żeby zaczęło się dziać coś złego po zmianie oleju, a z kolei martwi mnie jak źle dobrany olej wpłynie na rozrząd.

Inna jeszcze rzecz, ktora mi się przypomniała, to np. w przypadku Valvoline zarówno 10W jak i 5W spełnia normę MB 229.3 - oleje silnikowe do samochodów osobowych.
Swixz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Auto: Primera P11
Silnik: 1.6 B
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Lip 2020, 09:44

Jeżeli silnik pracuje dobrze nie masz problemu z nadmiernym braniem oleju to warto zmienić na olej 5W40 zgodny z zaleceniami producenta. Nie wiem jeszcze jaki masz przebieg na obecnie zalanym oleju ale generalnie na bagnecie olej w zdrowym silniku nawet z LPG po przebiegu około 10tkm będzie przeźroczysty (przy spuszczaniu już będzie widać że jest czarny).

Możesz zrobić na obecnie zalanym oleju jakieś 500-1000km i zobaczyć czy go nie ubywa i jak się zachowuje silnik. Po tym podjąć decyzję o zmianie. Oczywiście zawsze warto zrobić płukankę jak przechodzisz z półsyntetyka na pełny syntetyk.

Co do samego oleju to Valvoline powinien być ok ale możesz też poszukać np. coś z Gulfa tu masz oleje które potrafią zaskoczyć parametrami w porównaniu z tymi droższymi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lip 2020, 19:56

Poczekałbym z wymianą do póżnej jesieni,Mercedes zaleca 5W40 a do Diesli 5W30,ten olej obecnie zachowa się podobnie jak 5W40 zimą,silnikowi nie zaszkodzi .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)