30 Kwi 2020, 17:57
Może być problem z samym zegarem,przerabiałem to,ale w nie tak zaawansowanym elektronicznie aucie(W210),zimą zegar pokazywał mi ok.50-60 st.c ale z nawiewu normalnie ciepło szło,włączał się za to wentylator klimy,pracował cały czas,kupiłem nawet w ASO Mercedesa nowy termostat,chociaż miałem zamontowany prawie nowy,też z ASO,kupiłem inny zegar na Allegro,objaw taki sam,z tym,że temp.pokazywał właściwą ale wentylator pracował dalej,wiedziałem,ze wentylator potrafi się włączać jeśli zegar jest uszkodzony i przesyła błędne informacje do sterownika,polowałem na jeszcze jeden zegar,kupiłem inne auto,Mercedes stał,w końcu udało mi się trafić na zegar w idealnym stanie,no i co? Jest już wszystko OK.Temp właściwa,wentylator się nie włącza,termostatu nie wymieniłem.Bądż tu mądry,dobrze,że uparcie przyczepiłem się usterki w zegarach,obydwa były prawie jednakowo uszkodzone.Naturalnie W204 pod tym względem jest lepiej wykonany i zegary tak nie siadają,no ale? Musisz wykluczyć winę z jego strony w pierwszej kolejności.Prawdą jest to,że nagminnie padają w w204 termostaty,które tanie nie są,ale nie zawsze wina musi lezeć po ich stronie,typowe uszkodzenie objawia się spadkiem temp.na budziku,chłodniejszym nawiewem z krat oraz wahaniem wskazówki góra dół.