Mercedes W204, benzyna + automat

29 Lip 2017, 14:03

Witajcie, szykuję się powoli do kupna Mercedesa W204 (do 2010 roku, przedliftowe), sedan albo kombi, mi bez różnicy, ale szukam czegoś z pakietem zewnętrznym AMG . Auto generalnie ma renomę dość bezawaryjnego, wizualnie nie powala, ale mi się podoba. Pytania mam dość konkretne, przechodząc do rzeczy:

1. Jak wygląda trwałość mniejszych silników benzynowych? Znalazłem dwie sztuki całkiem ładnych C200, 184KM, jednak mają po 230 tyś przebiegu.
2. Jak w nagłówku, szukam auta z automatem, chyba o trwałość nie ma co pytać, w końcu Mercedes zawsze miał dobre automaty. Mój niepokój budzi tylko to, że np. wersja C200 ma 5 biegowy automat, jak ta skrzynia się spisuje jeśli chodzi o szybkość przełączania biegów i czy nie brakuje tego 6 i 7 biegu? Mam na myśli czy nie ma sytuacji, że przy prędkości 140 km/h silnik wyje tak, że nie da się jechać.
3. Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o blachy, jak wiemy Mercedes miał zawsze problem z rdzą.
4. Czy skrzynia 7G tronic była montowana w wersjach C200, czy od C220 CDI wzwyż?
5. Znalazłem jeden egzemplarz z gazem, wersja C280, traktuje go raczej jako ciekawostkę, ciężko mi zaufać instalacji, który była montowana gdzieś za granicą. Jednak pytanie, czy te silniki dobrze znoszą gaz? Pytanie raczej z ciekawości, nigdy nie byłem zwolennikiem gazu, bardziej budzi on u mnie strach :lol:
6. Jak wygląda sytuacja z lusterkami, zauważyłem, że nieraz są albo zmienione, albo w modelach jeszcze przedliftowych Mercedes zakładał takie same lusterka jak w modelach po 2010 roku. Dla przykładu, pierwszy i trzeci link, ten sam rocznik, inne lusterka.
Generalnie moje typy na dzisiaj:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ta z gazem, cena niska, więc pewnie nic ciekawego (chyba, że auto jest nieopłacone) [link do oferty na Allegro wygasł]

Dwa ostatnie to diesle, nie wykluczam diesla, ale jak już to C320 cdi, nie lubię pracy 4 cylindrowych diesli i raczej to się nie zmieni a zależy mi też na skrzyni 7G. Auto chcę kupić gdzieś do końca sierpnia, dlatego rozglądam się już za czymś konkretnie.

EDIT

Znacie jakieś dobry VIN decoder dla Mercedesa? Wszystko co znalazłem to wielki syf.
lacoste12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E61 530D LCI
Silnik: 530d - 235KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

29 Lip 2017, 14:26

W204 to prawdopodobnie najlepszy Mercedes od czasów W124 i W140.

1. Jeśli chodzi o benzyny to z początku produkcji masz do wyboru:
1.8K - doładowany kompresorem, 156 lub 184 konie, wtrysk wielopunktowy (=możliwość dołożenia tanio LPG), słaby punkt to łańcuch rozrządu, przed zakupem obowiązkowo kontrola stanu, wymiana kosztuje ponad 1000zł, ale masz spokój na następne 100-150 tys. km
1.8 CGI - turbosprężarka zamiast kompresora, wtrysk bezpośredni (=drogie instalacje LPG), mogą występować problemy z nagarem, ale nie ma sygnałów o jakiś poważnych usterkach w tych silnikach
2. Silnik wyje przy 140km/h w Mercedesie? Chyba nie jechałeś żadnym. W 5-biegowej skrzyni przełożenia będą po prostu dłuższe, co prawda ten automat nie jest zbyt dynamiczny, ale zmieniając olej co 60 tys.km, możesz liczyć, że bezusterkowo przejedziesz z tą skrzynią co najmniej pół miliona kilometrów.
3. Bezwypadkowe W204 nie rdzewieje.
4. Wydaje mi się, że nie była montowana w C200 przed liftem.
5. Silnik benzynowy 3.0 V6 miał problemy z łańcuchem rozrządu, więc podchodziłbym bardzo ostrożnie. LPG polecam do wersji 1.8 z kompresorem (ale najlepiej kupić auto benzynowe i zlecić założenie instalacji w zaufanym warsztacie na porządnych podzespołach - koszt około 3 tys. zł dla 4-cylindrowca).
6. Nie wiem, zapytaj na forum W204.

Z zamieszczonych ogłoszeń podoba mi się białe kombi z Krakowa. Te diesle 3.0 V6 są w śmiesznych cenach. W salonie te auta kosztowały 2x tyle co te kombi 2.0 benzyna, a tu używane są droższe o 10-20%. Do tego przebegi ~200 tysięcy km (na zachodzie Europy). Gość w Polsce tym benzyniakiem wykręcił 205 tysięcy w 7 lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

29 Lip 2017, 16:34

Dzięki za odpowiedź. Ta C200 kombi z Krakowa to C200 CGI, czyli silnik doładowany turbosprężarką. Ale generalnie z tego piszesz nie ma znaczenia co wybiorę, obydwa są raczej bezawaryjne oprócz łańcucha w 1,8K. Co do skrzyni to masz rację, nigdy nie jechałem 5 biegowym automatem w Mercedesie :( Tylko utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że kupno tego auta to dobry wybór. Dowiadywałem się, wymiana oleju w skrzyni, od 1200-1700 zł. W moim BMW E61 ponad 3 tyś zł. Sam łańcuch w C200, 1000 zł, dla mnie śmieszne pieniądze przy tych samych naprawach w E61.

Wybór będzie padał pomiędzy C200 a C320 CDI. Wiem, że różnica duża, ale jeszcze nie wiem na 100% czy będę chciał benzyne czy diesla.

Orientujesz się może jaki jest koszt wymiany łancucha w C280 ? Jeśli nie jest to dużo większy koszt to ten silnik też będę rozważał.

Co do samych C320 CDI, to nie wiem dlaczego ceny nie są dużo wyższe od C200. Ale z tego co widzę tak wygląda rynke przedliftowych W204, za C320 CDi trzeba dać 50-55 tyś a C200 kupuję się za 45-50 tyś. Może C320 CDI jest jakiś awaryjny? Szczerze w to wątpię, przecież to już niemal kultowy silnik. Przebiegi oczywiście trzeba sprawdzać, nikt nie kupuje V6 diesla do jazdy po mieście.

C320 CDI oczywiście ma już kochanego DPF'a? :x Miejmy nadzieje, że problemów z usunięciem nie ma, BMW poddało się w kilka godzinek u dobrego speca :D

Dzięki za pomoc, jakoś w połowie sierpnia będę miał pełną kwotę na auto + pakiet startowy i będę dzwonił i szukał. Może jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz W204, który chciałby się podzielić swoim doświadczeniem z tym autem?
lacoste12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E61 530D LCI
Silnik: 530d - 235KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...