1. Jak wygląda trwałość mniejszych silników benzynowych? Znalazłem dwie sztuki całkiem ładnych C200, 184KM, jednak mają po 230 tyś przebiegu.
2. Jak w nagłówku, szukam auta z automatem, chyba o trwałość nie ma co pytać, w końcu Mercedes zawsze miał dobre automaty. Mój niepokój budzi tylko to, że np. wersja C200 ma 5 biegowy automat, jak ta skrzynia się spisuje jeśli chodzi o szybkość przełączania biegów i czy nie brakuje tego 6 i 7 biegu? Mam na myśli czy nie ma sytuacji, że przy prędkości 140 km/h silnik wyje tak, że nie da się jechać.
3. Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o blachy, jak wiemy Mercedes miał zawsze problem z rdzą.
4. Czy skrzynia 7G tronic była montowana w wersjach C200, czy od C220 CDI wzwyż?
5. Znalazłem jeden egzemplarz z gazem, wersja C280, traktuje go raczej jako ciekawostkę, ciężko mi zaufać instalacji, który była montowana gdzieś za granicą. Jednak pytanie, czy te silniki dobrze znoszą gaz? Pytanie raczej z ciekawości, nigdy nie byłem zwolennikiem gazu, bardziej budzi on u mnie strach

6. Jak wygląda sytuacja z lusterkami, zauważyłem, że nieraz są albo zmienione, albo w modelach jeszcze przedliftowych Mercedes zakładał takie same lusterka jak w modelach po 2010 roku. Dla przykładu, pierwszy i trzeci link, ten sam rocznik, inne lusterka.
Generalnie moje typy na dzisiaj:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ta z gazem, cena niska, więc pewnie nic ciekawego (chyba, że auto jest nieopłacone) [link do oferty na Allegro wygasł]
Dwa ostatnie to diesle, nie wykluczam diesla, ale jak już to C320 cdi, nie lubię pracy 4 cylindrowych diesli i raczej to się nie zmieni a zależy mi też na skrzyni 7G. Auto chcę kupić gdzieś do końca sierpnia, dlatego rozglądam się już za czymś konkretnie.
EDIT
Znacie jakieś dobry VIN decoder dla Mercedesa? Wszystko co znalazłem to wielki syf.