Mercedes w204 , BMW E90 , Audi A4 B8

31 Maj 2019, 22:40

Witam , rozglądam się za autami sedan/kombi.
Kwota około 40tyś , jaki rocznik znajdę w tej kwocie z jaka wersją wyposażenia.
I jaka jednsotka najlepsza Benzyna czy Diesel , rocznie maks 3-4tyś km robię autem .
Jaka marka najlepsza , bardziej interesuje mnie mercedes co sądzice?
Dawid333
Nowicjusz

31 Maj 2019, 23:19

przy takim przebiegu bierz benzynę i silnik jaki Ci się podoba bo koszta Cie nie zjedzą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2019, 23:23

A jakie auto lepsze?
Dawid333
Nowicjusz

31 Maj 2019, 23:37

Już nie Focus czy Insignia? :wink:
Ja bym szukał Merca 180k/200k. Na większe silniki za mały budżet.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2019, 12:45

Najlepszym autem jest Honda Accord VIII,jedyne auto,które punktowane jest prawie na maxa,po niej Mazda VI,wymienione modele to trójka,trójka z plusem,tylko.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2019, 13:41

Ale najlepsze pod względem czego?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2019, 14:12

Jakości,niezawodności,trwałosci,za nimi zaraz Lexus IS oraz Kia Optima,naturalnie chodzi raczej o auta z silnikami benzynowymi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Cze 2019, 16:29

Przy 4 tys.km rocznie to ja bym wziął nowe auto z wypozyczalni/ w abonamencie.
A z powyższych aut wybrałbym Mercedesa 180/200K.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Cze 2019, 16:39

Z tą jakością to mocno przesadziles bo jak japonczyki starali sie dołożyć starań do silnika czy skrzyni to reszta była kicha, jakość wykonania i jakość użytych materiałów.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2019, 18:54

Po pierwsze tak jak koledzy wcześniej pisali przy takim przebiegu tylko benzyna i raczej bez gazu, bo to strasznie małe przebiegi. Zależy, jaki trasy robisz, ale z przebiegu wnioskuję, że raczej krótkie. Diesel nie zdąży ci się nagrzać na krótkich odcinkach. Przy wyborze kieruj się stanem, nie ograniczaj się tylko do jednej marki. Weź ten, który jest w lepszym stanie blacharsko mechanicznym. Osobiście mam Bmw e91 (kombi), którym zrobiłem już niecałe 50 tyś. km (przez trochę ponad 1,5 roku). Moje wrażenia? Pomimo iż denerwuje mnie awariami, ma ono duszę. Prowadzenie bardzo mi się podoba. Jest sztywno, ale nie na tyle by to denerwowało przy codziennej eksploatacji. Auto skonstruowane jest raczej pod kierowcę, by dawać radość z jazdy. Jeśli chodzi o silniki, na benzynach nie znam się na tyle dobrze by się dokładnie wypowiedzieć. Standardowo dla bmw celuj w większe pojemności. Nie są wyłączone z wad, to trzeba zaznaczyć. Silniki diesla do polecenia to 2.0, ale ten przed liftowy 163 konny. Po lifcie dzieją się cuda, i to nie jest tylko moja opinia. Jest jeszcze 3.0 diesel. Bardzo udana konstrukcja, która pokonuje setki kilometrów bez poważnych bolączek. Kończąc ten post, zachęcam cię do odpowiedzenia sobie na pytanie, do czego ma służyć ci to auto. Jeśli ma cię tylko wozić z punktu A do B polecam coś od z grupy VAG z małą benzyną. Jeśli jesteś fanem motoryzacji, auto ma być też trochę zabawką, polecam tylny napęd.
raficar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Bmw e90
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006

02 Cze 2019, 09:28

raficar napisał(a):Bmw e91 (kombi), którym zrobiłem już niecałe 50 tyś. km (przez trochę ponad 1,5 roku). Moje wrażenia? Pomimo iż denerwuje mnie awariami, ma ono duszę.

Ja też jestem fanem motoryzacji i nie wyobrażam sobie jeździć autem które trapią usterki i mówić że ma duszę. Oczywiście jak byłby to stary fiat 125p to tak ale w dzisiejszych czasach auto nowoczesne ma dusze i trapią go usterki :D śmiesznie to brzmi.

To ja może powiem z technicznego punktu widzenia accord vs e90.

Podstawową wadą accorda jest rdza nie taka jak w mazdzie i spokojnie do opanowania ale wiadomo nie za darmo, stołkowaty charakter i wysyka cena. No i w razie jakieś nietypowej awarii problem z dostępem do gratów/grata. Oczywiście problem do rozwiązania na poziomie sklepu internetowego. Wyciszenie też jest takie sobie.

Do zalet należy bardzo mały spadek wartości, fajne prowadzenie jak na fwd, no i ogólna techniczna trwałość.

Bmw e90 z trwałością jest miernie a nawet bardzo miernie, masa wersji i każda z nich tworzy jakieś zagrożenie dla kieszeni. Silniki benzynowe w zależności od rocznika posiadają różne wady bardzo często ujęte w oficjalnych biuletynach bmw. Trzeba by to zgłębić niczym literki kodów tsi natomiast diesle są inną bajką też do rozpracowania. No i spadek wartości połączony z cenami gratów i robocizny może zaszczypać.

Zalety fajne prowadzenie, lepsze wyciszenie niż w accordzie, brak rdzy, batdzo dużo wersji silnikowo/nadwoziowych.

Co bym brał ?

Jak hanka to tylko 2,4 manual (skrzynia jest wyborem subiektywnym)

Bmw jak diesel to tylko 3,0 jak bena to max mocna bo będziemy łatać i bulić ale w słusznej sprawie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Cze 2019, 15:58

Nie przesadziłem z jakością,skoro Mercedes miewa problemy z łańcuchami rozrządu już przy przebiegu do 200 tyś km,to?Korozję opanowali,przyszło im to z wielkim bólem,pozostałe niemieckie marki też mają swoje za uszami,Mazda i korozja?Mam na myśli Mazdę 6 III,II to badziew korozyjny podobnie jak W 210,W 203,W 211 do 2009 r,itd .itp.
PhantomASA1
Forumowicz VIP