Mercedes w211 e200 CDI 2006 r. Sedan - poszarpywanie przy dodaniu gazu

02 Lip 2021, 08:58

Witam ostatnio zauważyłem że auto po dodaniu gazu poszarpuje, występuje to raczej na niższych obrotach Nie dzieje się to za każdym razem dodtakowo ze dwa razy przy odpaleniu na zimnym zafalowaly obroty na dosłownie sekundę, auto ma prawdziwy przebieg 189tys , dodam że auto ma już dpf, ostatnio wymiane wszystkie filtry łącznie z paliwa. Co może być przyczyną? Na co zwrócić szczególną uwagę? Pozdrawiam
wojtkee92
Nowicjusz

• 02 Lip 2021, 10:14

Zacznij od sprawdzenia w jakim stanie jest przepływomierz powietrza i zawór EGR. Warto by było te części odpowiednio wyczyścić i sprawdzić czy po takim zabiegu coś się zmieni. Koszt nie duży bo wystarczy kupić odpowiedni zmywacz w sprayu i samemu to ogarniesz.

wojtkee92 napisał(a):po dodaniu gazu poszarpuje, występuje to raczej na niższych obrotach
    Tylko jak ruszasz czy np. jak jedziesz sobie spokojnie jednostajną prędkością z obrotami na poziomie np. 1600-2000 i dodajesz gazu to wtedy też potrafi lekko podszarpywać przez chwilę?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lip 2021, 11:24

Tak, zwłaszcza wtedy, szarpanie jest raczej nie wyczuwalne dla pasażera , ale wydaje mi się że występuje coraz częściej. Dzięki sprawdzę to jak najszybciej , mało jeżdżę tym autem i bardzo dbam.
    wojtkee92
    Nowicjusz

02 Lip 2021, 11:26

Miałem w planach czyszczenie DPF u specjalisty czy takie problemy mogą być od zapchanego filtra? Narazie priorytet przepływomierz i egr
    wojtkee92
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
      Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...