REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
W tym przypadku tak.dany123 napisał(a):A kategorie B+E posiadam. A jeżeli na haku mam 1900kg to przyczepę mogę ciągnąć z DMC 1900kg dobrze to rozumiem?
Tu różnie bywa i praktycznie nigdy w takiej sytuacji nie możesz być pewniej jak to potraktują bo jak będą chcieli to tak zrobią chyba że auto na lawecie będzie kupione na twoje dane prywatne to wtedy można się bronićdany123 napisał(a):Właśnie pracuje za granica i się zastanawiam czy nie będę potraktowany jako transport zarobkowy.
Co chcesz mnożyć? DMC nie zwiększysz jak jest 1900kg to tyle może być maksymalnie hamulec musi być bo przyczepki lekkie bez hamulca mogą mieć maks do 750kg (masz to w innej rubryce w DR).dany123 napisał(a):A jak to wyglądam z hamulcem najazdowym przy lawecie czytałem o tym że trzeba to pomnożyć przez 1.33.
Wiesz co nie jestem pewien w 100% ale z tego co słyszałem że jak jedziesz z lawetą to w Niemczech traktują cię tak samo jak LKW czyli samochód ciężarowy, a wtedy nie możesz jechać. Teoretycznie jak nie masz w dowodzie wpisane samochód ciężarowy i nie przekraczasz 7,5T to nie powinno być problemu ale z lawetami często interpretacja jest taka jak ci napisałem.dany123 napisał(a):Okk. A czy z pustą lawetą mogę jechać w niedzielę do Niemiec obejmuje mnie zakaz czy nie?