Mercedes W212 + laweta

17 Paź 2019, 19:19

Witam interesuje mnie sprawa chce sobie przywieść samochód z Niemiec poprzez samochód i lawetę mojej mamy i teraz moje pytanie co powinienem posiadać wioząc taki samochód powinienem pisać czas pracy tachograf mnie obowiązuje? Bo jadąc samochodem mojej mamy nie bede traktowany jako transport prywatny tylko zarobkowy i nie chce płacić mandatów wrazie kontroli proszę o pomoc w mojej sprawie. Pozdrawiam.
dany123
Nowicjusz

18 Paź 2019, 14:37

No ale ty nie pracujesz tam a auto przywozisz na własny użytek. Zobacz sobie ten temat tam jest fajnie wszystko wyjaśnione autolaweta-do-3-5-t-kilka-nurtujacych-pytan-vt109781.htm

Masz lawetę do Mercedesa W212? Sprawdź czy możesz takim zestawem jechać na kategorię B. kalkulator/prawo-jazdy-b-przyczepa/ Później policz czy samochód których chcesz przywieźć nie przekroczy DMC.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Paź 2019, 15:10

Właśnie pracuje za granica i się zastanawiam czy nie będę potraktowany jako transport zarobkowy. A kategorie B+E posiadam. A jeżeli na haku mam 1900kg to przyczepę mogę ciągnąć z DMC 1900kg dobrze to rozumiem?
dany123
Nowicjusz

18 Paź 2019, 15:18

dany123 napisał(a):A kategorie B+E posiadam. A jeżeli na haku mam 1900kg to przyczepę mogę ciągnąć z DMC 1900kg dobrze to rozumiem?
W tym przypadku tak.
dany123 napisał(a):Właśnie pracuje za granica i się zastanawiam czy nie będę potraktowany jako transport zarobkowy.
Tu różnie bywa i praktycznie nigdy w takiej sytuacji nie możesz być pewniej jak to potraktują bo jak będą chcieli to tak zrobią chyba że auto na lawecie będzie kupione na twoje dane prywatne to wtedy można się bronić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

18 Paź 2019, 18:13

A jak to wyglądam z hamulcem najazdowym przy lawecie czytałem o tym że trzeba to pomnożyć przez 1.33.
dany123
Nowicjusz

18 Paź 2019, 19:22

dany123 napisał(a):A jak to wyglądam z hamulcem najazdowym przy lawecie czytałem o tym że trzeba to pomnożyć przez 1.33.
Co chcesz mnożyć? DMC nie zwiększysz jak jest 1900kg to tyle może być maksymalnie hamulec musi być bo przyczepki lekkie bez hamulca mogą mieć maks do 750kg (masz to w innej rubryce w DR).
Cichy77
Forumowicz VIP

19 Paź 2019, 12:00

Okk. A czy z pustą lawetą mogę jechać w niedzielę do Niemiec obejmuje mnie zakaz czy nie?
dany123
Nowicjusz

03 Lis 2019, 12:15

dany123 napisał(a):Okk. A czy z pustą lawetą mogę jechać w niedzielę do Niemiec obejmuje mnie zakaz czy nie?
Wiesz co nie jestem pewien w 100% ale z tego co słyszałem że jak jedziesz z lawetą to w Niemczech traktują cię tak samo jak LKW czyli samochód ciężarowy, a wtedy nie możesz jechać. Teoretycznie jak nie masz w dowodzie wpisane samochód ciężarowy i nie przekraczasz 7,5T to nie powinno być problemu ale z lawetami często interpretacja jest taka jak ci napisałem.
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Lis 2019, 21:20

Aaa rozumiem. Dziękuję bardzo za odpowiedź temat zamykam :piwo:
dany123
Nowicjusz

11 Cze 2024, 20:35

Witaj!

Jeśli planujesz przewozić samochód z Niemiec do Polski przy użyciu lawety, którą będziesz holować samochodem swojej mamy, musisz być świadomy przepisów dotyczących transportu międzynarodowego. Oto najważniejsze kwestie, które powinieneś wziąć pod uwagę:

### Dokumenty i wymagania:

1. **Prawo jazdy**:
- Jeśli masz prawo jazdy kategorii B+E, to możesz ciągnąć lawetę z ładunkiem o DMC przekraczającej 750 kg, pod warunkiem, że łączna masa zestawu nie przekracza 7 ton.

2. **Dokumenty pojazdu holującego**:
- Dowód rejestracyjny samochodu holującego.
- Dowód rejestracyjny lawety.
- Aktualne ubezpieczenie OC dla obu pojazdów.
- Przegląd techniczny obu pojazdów.

3. **Dokumentacja przewożonego pojazdu**:
- Dowód rejestracyjny pojazdu przewożonego.
- Umowa kupna-sprzedaży pojazdu przewożonego.
- Ubezpieczenie dla przewożonego pojazdu (możesz wykupić krótkoterminowe ubezpieczenie na czas transportu).

### Przepisy dotyczące tachografu:

1. **Tachograf**:
- Jeśli prowadzisz działalność zarobkową w zakresie przewozu rzeczy, musisz używać tachografu.
- Jeśli transportujesz pojazd jako prywatna osoba, tachograf nie jest wymagany, pod warunkiem że jest to transport niezarobkowy (prywatny).

2. **Czas pracy kierowcy**:
- Przepisy dotyczące czasu pracy kierowców obowiązują w przypadku transportu zarobkowego. Musisz przestrzegać maksymalnego czasu jazdy oraz wymaganych przerw i odpoczynków.

### Wskazówki:

1. **Transport prywatny vs. zarobkowy**:
- **Transport prywatny**: Jeśli przewozisz samochód zakupiony na własne potrzeby, a nie w celu zarobkowym, nie musisz stosować się do przepisów dotyczących tachografu i czasu pracy kierowców.
- **Transport zarobkowy**: Jeśli przewozisz pojazd w ramach działalności gospodarczej (np. dla klienta), musisz używać tachografu i przestrzegać przepisów dotyczących czasu pracy kierowców.

2. **Kontrole drogowe**:
- W razie kontroli drogowej w Niemczech lub Polsce, musisz być przygotowany do okazania wszystkich niezbędnych dokumentów.
- Upewnij się, że przewożony pojazd jest prawidłowo zabezpieczony na lawecie.

3. **Przepisy krajowe**:
- Przepisy dotyczące transportu mogą się różnić w zależności od kraju, więc warto zapoznać się z przepisami obowiązującymi w Niemczech oraz w Polsce.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa