Mercedes W245 - lpg

10 Mar 2019, 12:37

Cześć! Planuję założyć instalację gazową w sowim aucie. Sam nie wiem jeszcze od czego zacząć. Silnik 1.7 117KM, rok 2009. Jaką instalację założyć?
Zawadekq
Nowicjusz

11 Mar 2019, 22:08

Warto założyć coś polskiego sprawdzonego zenit czy kme wtryskiwacze hercules oraz reduktor nordic do tego dobry monter bo miejsca pod maską nie ma zbyt wiele.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Mar 2019, 22:14

Czemu akurat polskiego? Inne instalacje nie wchodzą w grę przy moim silniku?
Zawadekq
Nowicjusz

16 Mar 2019, 21:34

Zawadekq napisał(a):Czemu akurat polskiego? Inne instalacje nie wchodzą w grę przy moim silniku?

To nie chodzi o silnik tylko o doświadczenie, możesz oczywiście założyć instalacje chociażby włoskiego pochodzenia ale nie płacisz więcej za jakość czy funkcjonalność tylko za markę. Wybór oczywiście należy do Ciebie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2019, 20:51

Najważniejsze będzie i tak to, jaki zakład i montera wybierzesz. Bo to on będzie zakładał i stroił instalację. Masz dobre polskie rozwiązania w oparciu o różne podzespoły, możesz też założyć włoskie BRC, jako kompletną instalację.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

17 Mar 2019, 20:59

lotek33 napisał(a):założyć włoskie BRC, jako kompletną instalację.

jaka jest przewaga instalacji "kompletnej" wloskiej od dobrze dobranej polskiej?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

17 Mar 2019, 21:24

Dzięki Panowie. Ja aż tak się nie znam na pochodzeniu instalacji dlatego pytam Was. Już czytam o tych instalacjach, producentach, co napisaliście. Dla mnie wyznacznikiem będzie niezawodność, jakość, gwarancja itp. W sumie jeszcze warsztatu też nie mam i poszukuję.
Zawadekq
Nowicjusz

18 Mar 2019, 22:30

tak jak pisałem już wcześniej nie warto przepłacać za coś włoskiego lepiej zaleźć warsztat co zna się na rzeczy i założy polska instalację która nie będzie gorsza od włoskiej a na pewno będzie tańsza w eksploatacji
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Mar 2019, 00:05

djkranc napisał(a):jaka jest przewaga instalacji "kompletnej" wloskiej od dobrze dobranej polskiej?

Już to przerabialiśmy kilka razy:) Ty masz swoje racje ja swoje. Gość pytał o poradę i dostał odpowiedź. A jak jest przewaga, choćby to że jest kompletna od jednego producenta i jest montowana do fabrycznie nowych aut bez utraty gwarancji, czego jak na razie podobnej jakości ciężko doszukać się na polskim rynku i trzeba składać instalację z różnych części. Tak żebyśmy się dobrze zrozumieli nie mam nic do polskich produktów w tej materii.
lotek33
Aktywny

19 Mar 2019, 22:18

lotek33 napisał(a): trzeba składać instalację z różnych części

akurat ja uważam to za dużą przewagę wybierasz z rynku to co najlepiej pasuje do konkretnego silnika, jedni producenci mają świetne wtryskiwacze inni reduktory, a monter wybiera to co potrzebuje i nie jest skazany na jednego producenta
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Mar 2019, 23:26

Ale nikt nigdy nie jest skazany. To i tak klient zawsze decyduje co ma zostać założone, monter może jedynie doradzić, a następnie jak najlepiej się da wykonać swoją pracę. A każdy z nich i tak stara się zachęcić do tego z czym najlepiej mu się pracuje.
lotek33
Aktywny

23 Mar 2019, 12:14

lotek33 napisał(a):To i tak klient zawsze decyduje co ma zostać założone

To ma akurat więcej minusów niż plusów, to jakby pójść do lekarza i mówić mu jakie antybiotyki ma mi przepisać. Zadanie właściciela auta powinno się kończyć na wybraniu warsztatu a resztą powinien zająć się już fachowiec.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Mar 2019, 19:25

Sorry, ale nie wyobrażam sobie nie mieć wpływu na to co jest robione z moim autem. I chyba poza Tobą nikt sobie tego nie wyobraża. Faktem jest że w większości przypadków to monter dobiera graty i przedstawia propozycję, ale to klient zawsze decyduje co ma być w środku bo on za to płaci.
lotek33
Aktywny

24 Mar 2019, 21:05

lotek33 napisał(a):Sorry, ale nie wyobrażam sobie nie mieć wpływu na to co jest robione z moim autem

Widocznie masz mała wyobraźnie, skąd wiesz co robi serwis z twoim autem, nie masz na to wypływu auto na gwarancji jedziesz płacisz a co oni właściwie robią nie masz pojęcia. Tak samo jest u mechaników jedziesz mówisz że coś hałasuje w zawieszeniu i ma to być zrobione nawet jeżeli powie Ci że jest do wymiany jakaś część 90% społeczeństwa i tak nie wie jak ona wygląda i do czego służy. Dla klienta ostatecznego liczy się efekt końcowy nic nie stuka w zawieszeniu. Jak się nie znam na czymś muszę zaufać warsztatowi dlatego ważne aby dobrze go wybrać.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Mar 2019, 22:53

No to nie wiem gdzie ty serwisujesz albo naprawiasz swoje auta. U mnie mechanik pokazuje mi zdemontowane lub zużyte części i sam mogę ocenić ich stan na tyle na ile potrafię. Jak coś bardziej skomplikowanego to owszem muszę zaufać. Do tego mogę sam zamówić używkę, oryginał czy zamiennik. Co kto woli i na co kogo stać. A jak ktoś nie umie lub nie chce takiej rzeczy dopilnować jego sprawa I tak miałem zarówno w ASO jak auto miałem na gwarancji, a później u normalnego mechanika u którego robię różne rzeczy. Podobnie mam z LPG. Nawet jak przyszło wymienić mi na poczatku filtry pierwszy raz. Widziałem jak wyglądal filtr nowy, a jak po przejechaniu 15 tys.km. I nie trzeba było się na tym znać żeby ocenić.
lotek33
Aktywny