Micra 1.0 2005 rok

04 Lis 2012, 21:48

Witam, nie znam sie wogole na samochodach.

od pewnego czasu mam Micra 2005 i dzisiaj cos sie rozwalilo.

Przyjechal Pan z ubezpieczalni zeby odcholowac samochod i powiedzial mi ze jest cos nie tak z silnikiem albo podawaniem gazu. Samochod po zaplonie stoi na 2 tys obrotow, a po maks wcisnienciu gazu - 3 tys. wyzej sie nie da. Do tego jak rusze to max predkosc to 20km/h ... Moje pytanie to, czy ta Micra posiada "linke gazu" ? Nie moglem jej znalezc tak jak w starszych samochodach... a Pan z ubezpieczalni mowil cos o tym, ze nowsze samochody nie posiadaja linki??
Osking88
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 06 2000
Auto: Micra

05 Lis 2012, 08:55

Pan z ubezpieczalni dobrze mówi u Ciebie w aucie najprawdopodobniej jest potencjometr pedału gazu i elektroniczna przepustnica która jest sterowana z tego potencjometru. Pytanko czy na liczniku pojawiła sie nowa żółta kontrolka która świeci cały czas??. Trzeba by było auto pod komputer podpiąć i sczytać błędy, bo według mnie silnik może być oki tylko elektronika silnika szwankuje, a tu już jest mnóstwo zagadek więc auto na kompa i szukać awarii w elektronice.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

05 Lis 2012, 18:39

Auto zostalo podlaczone pod kompa przed odholowaniem, z tego co zrozumialem, bo mieszkam w Irlandii i tlumaczyl mi oczywiscie po angielsku. To ze cos nie tak z gazem napewno, pokazywal mi jakies % na kompie i po wcisnieciu gazu mowil ze to powinno podskoczyc do nawet 100% a u mnie bylo bez zmian, stalo na 3.9% nawet spadalo o 0.5 % czasami.

oddalem juz do warsztatu dzisiaj, mechanik mial zadzownic ale nie odezwal sie jeszcze... jutro bede dzwonic albo przejade sie osobiscie do niego zeby sie dowiedziec co bylo przyczyna i ile trzeba zaplacic :(
Osking88
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 06 2000
Auto: Micra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...