Opel Astra F - zapalajaca sie kontrolka -sprawdz silnik

09 Lis 2012, 10:10

Witam.
Mam problem z autem i prosze o pomoc w tej sprawie.
Od pewnego czasu zapala mi sie w mojej Astrze F (1,6 16v z 96r.) pomaranczowa kontrolka - sprawdz silnik. Dzieje sie to po przejechaniu ok.3km, wowczas szarpie autem i traci na mocy. Po kilku minutach wszystko wraca do normy i tak co jakis czas. Raz zakonczylo sie to zatrzymaniem pracy silnika ale po kilku minutach udalo sie odpalic. Dodam ze ogolnie cos jest nie tak z elektryka bo po odpaleniu silnika mruga radio, a na wertepach wylacza sie. Najlepsze zostawilem na koniec...
Mianowicie, po zapaleniu silnika powinny sie zalaczyc automatycznie swiatla mijania, ale niestety musze to zrobic mechanicznie, bo sie nie wlaczaja. Przy zgaszeniu samochodu,czyli tradycyjnym przekreceniu kluczyka wylacza sie tylko radio a silnik chodzi dalej,zeby zgasic auto musze przekrecic wlacznik swiatel na pozycje 0 i wtedy gasnie silnik.
Z poczatku myslalem ze to kostka stacyjki wiec ja wymienilem,ale nie pomoglo...
Wiec bardzo prosze o pomoc i dobre rady.
danielkus
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 03 1996
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Opel Astra f
Silnik: 1,6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

09 Lis 2012, 21:08

Odczytaj błędy to tak odnośnie tej kontrolki. A tak to sie robi spinaczem biurowym

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...