12 Lip 2017, 11:52
Witam wszystkich na forum, jestem tu po raz pierwszy i mam mały problem z pojazdem kategorii L6 czyli microcarem mc2. Szczerze mówiąc szukałem w necie forum odnośnie tego pojazdu i nic nie znalazłem więce może u was ktoś mi pomoże. To od początku...., zakupiłem dla ojca taki właśnie pojazd aby mógł się sam swobodnie przemieszczać jak będzie taka potrzeba, jak ktoś miał okazję zakupu takiego wynalazku to wie że żeby coś kupić w miarę wyglądającego i jeżdżącego trzeba się sporo najeżdzić i sporo zapłacić. Oczywiście ojciec ma prawko AM wiec wszystko zgodnie z przepisami. Wiele szrotu przwożone jest z Francji, Włoch, Holandii czy Belgii i składane i klejone w Polsce trafia do nabywcy, często ble jak poskładane i do żyda... Ja po wielu wycieczkach po Polsce upatrzyłem sobie takiego microcara mc2, silnik disel Lombardini Focs, o dziwo w miare wyglądającego nie popękanego i niepowycieranego. Oczywiście nie obyło się od razu bez wizyty u mechanika, na dzień dobry padnięta pompa i czujnik płynu chłodniczego, następnie zapchany smok w zbiorniku paliwa ( dodatkowe holowanie ) i narazie czekam na następne niespodzianki. Ale denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz , podczas jazdy od ok. 25 km/h ( około ponieważ nie działa licznik impulsów przy skrzyni ) zaczyna w pojeździe słychać wycie i utrzymuje się to praktycznie ciągle, ciszej jest gdy jedzie się w miarę jedną prędkością. Ten dzwięk to takie jęczenie podobne jakie wydawał fiat 126p na 1 biegu, najbardziej pasuje mi to do "jęczenia" skrzyni biegów czyli takie uuuuuuuu. Wiem że podobnie może zachowywać się sprzęgło, ale wyło by raczej od czasu do czasu...., ten dżwiek najbardziej mi podchodzi do wycia starej c360 jak jedzie po ulicy jak ktoś wie o co mi chodzi.... chciaż w microkarze aż tak głośno nie jest. Obejrzałem skrzynie - wygląda z zewnątrz na mało wyjeżdżoną tzn korpus jakby ładnie wyczyścił to jak nowy, olej w normie. Może jest ktoś na forum co orjentuje się w temacie, może doradzi co i jak sprawdzić aby zdjagnozować problem, bym był wdzięczny.... i przepraszam bo sie chyba za bardzo rozpisałem.