Błąd w dowodzie rejestracyjnym jest hyundai ix35 a mam wpisane tucson

26 Lut 2018, 21:22

Witam wszystkich i dodaję od razu że jestem nowy tu .
Mam problem z dowodem rejestracyjnym -tzn. pani w urzędzie walneła się przy wypisywaniu wniosku o DR. czyli błąd powstały nie jest moją winą mimo mojej uwagi że tak nie powinno być, tak już zostało do wydania DR.
1,5 roku temu sprowadziłem HOUNDAI-a kupionego w niemczech jest to model ix35 w brifie niemieckim jest wpisane (TUCSON,ix35) pani też kazała zrobić przegląd częściowy w celu ustalenia masy własnej bo w papierach fabrycznych ta wartość jest podana od -do .Pan diagnosta wystawił zaświadczenie tylko że bidny chłop przepisał tylko pierwszy człon modelu czyli sam tucson pominął to co było po przecinku , ix35 (pech , nie zauważyłem tego)Po złożeniu wszystkich dokumentów pani miała do dyspozycji 2 niemieckie brify, tłumaczenia z niemieckiego na polskie + umowę kupna wszędzie jest model wpisany poprawnie .Niestety spisała typ/model z dokumentu (boga),czyli miała 5 różnych dokumentów a wybrała ten źle wypisany . Mało tego przy sporządzaniu podania o DR zwróciłem uwagę że tak nie powinno być bo tucson to całkiem inny model jest. Sprawa wyszła jak chciałem zrobić przegląd diagnosta do patrzył się nieścisłości więc odesłał mnie do WK. tam dowiedziałem się że muszę najpierw wymienić DR. na własny koszt bo oczywiście one są nie winne winny jest ich (bóg/diagnosta-ciekawe swoją droga jak on by tam wpisał jestem idiotką czy też by to przepisały?) .
Dla zasady powiedziałem że to nie moja wina i ja za nowy DR. nie zapłacę bo już raz płaciłem.
Wiem że w Opolu takie nieścisłości poprawiają czy dopisują w rubryce (adnotacje urzędowe potwierdzone podpisem i pieczątką ) w Strzelach opolskich się nie da niestety.
żona na drugi dzień pojechała do pana (boga ) w opolu który dokonał korekty na dokumencie wystawionym 1,5 roku wcześniej i ZROBIL przegląd którego nie mogłem zrobić dzień wcześniej w Strzelcach op. bo panie z UK. się nie zgodziły ,dodam że auto było mi potrzebne żeby dojechać do pracy, na godzinę 7 miałem być w frankfurcie .No cóż przepakowałem wszystko do starej cordoby i pojechałem pech auto się zepsuło Sad
Z powodu jednego błędu ,nie kompetecji urzędnika ,następstw jakie potem nastąpiły jestem narażony na dodatkowe wydatki .Dla tego proszę o radę ,co zrobić żeby moje straty nie były zbyt wielkie, może ktoś na forum miał podobną sprawę , zna lepiej przepisy ? podpowie gdzie się udać i walczyć o swoje , z góry bardzo dziękuję
pozdrawiam
2204andre
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 02 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: houndai ix35
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • 26 Lut 2018, 21:53

Trochę nie bardzo rozumiem dwóch rzeczy, jak zauważyłeś sam ix35 a Tucson to dlaczego w niemczech już wbite było Tucson-ix35? Druga sprawa dlaczego we wniosku nie wpisałeś samo ix35?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lut 2018, 22:35

W tak zwanych brifach niemieckich pisało dokładnie (Tucson,ix35)
    A podanie wypełniała pani w UK. gdybym ja sam wypełniał to wpisał bym tak jak wpisałem na umowie kupna czyli Hyundai ix35.
    Myślę że to mogło być tak wpisane wcześniej bo Hyundai jako pierwszy wariant produkowałTucson-a a następcą miał być ix35 ... teraz produkowane są oby dwa warianty ...
    pozdrawiam
    2204andre
    Obserwowany

Prawo jazdy: 09 02 2009
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: houndai ix35
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
      Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...