Dokładnie V50 to S40 tylko w wersji kombi. Co do jakości wykonania to jest naprawdę dobra i z trwałych materiałów, obsługa samochodu jest banalna, wymiana żarówek intuicyjna.
Płyta podłogowa (P1), elementy zawieszenia są te same co w Fordzie Focusie, silnik 2.0D to pomysł Forda a zrobiony i stosowany w samochodach z PSA. 2.0D spokojnie sobie radzi na naszych drogach, 136KM i 320 Nm wystarcza w zupełności. 6 biegowa skrzynia daje frajdę z jazdy, można powyprzedzać
blachy dobrze zakonserwowane, o problemach z rdzą jeszcze nie słyszałem. Samochód w standardzie ma sporo dodatków za które trzeba gdzie indziej dopłacać, polecam wersję Momentum gdyż ma już wszystko co może się kierowcy przydać. Swoim zrobiłem w niecałe 2 lata 40tyś. km. bez żadnej awarii, jedyne co wymieniłem to tarcze+ klocki, naprawa rozrusznika, akumulator, reszta bez problemowa. Volvo mimo różnych dziwnych i w 99% nieprawdziwych opiniach jest niedocenianym autem na rynku, szczególnie modele c30/s40/v50 są porównywalne przez większość do wspomnianego Forda Fokusa jednak to kompletne bzdury a ludzie którzy tak piszą widocznie nie mieli kontaktu ani z jednym ani z drugim autem. Co do środka to każdy lubi coś innego, mnie się bardzo podoba i jest mega praktyczne, za środkowa konsolę można spokojnie wmontować radio CB, schowków jest sporo, martwić może ilość wolnego miejsca z tyłu za wysokim kierowcą
ale to nie jest przecież duży samochód.
Spalanie w trasie 5-6 w mieście 6-7 litrów, koszty części porównywalne lub niższe niż w markach niemieckich, sporo jest nieautoryzowanych i dobrych serwisów specjalizujących się w marce. Najważniejsze że te samochody nie tracą tak dużo na wartości w porównaniu do francuzów czy japończyków.
Najlepiej to znajdź takie w twojej okolicy i pooglądaj dobrze, przejedź się a sam wyrobisz sobie zdanie.
Rarytasem na rynku jest wersja silnikowa 2.4D D5 z 180KM, jeszcze z dodatkami r-design to już poezja
Jak masz jakieś pytania to chętnie pomogę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.