Miejski samochód dla 20 latka - 2 tys - Moje propozycje w temacie

14 Wrz 2016, 12:17

Witam wszystkich!

Potrzebuję samochód głównie do użytku w mieście, od czasu do czasu jakiś wypad za miasto 60-70km

Mam bardzo mocno ograniczony budżet bo wynosi około 2tys zł. Ale myślę że jakiegoś małego miejskiego popylacza uda się dostać w tej cenie :)

Przekopałem kilkadziesiąt stron z aukcjami i znalazłem kilka modeli które jakoś wpadły mi w oko:

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
9. [link do oferty na Olx wygasł]
10. [link do oferty na Olx wygasł]
11. [link do oferty na Olx wygasł]

Szukałem jakiegoś seicenta ale o dziwo nic w tej cenie nie znalazłem.
Okolice w których mogę auto odebrać to Wrocław i okolice (10-20km od wro) i Nysa i okolice (10-20km od Nysy)
Dodam tylko, że przed dodaniem tego posta przeczytałem setki podobnych tematów na tym forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Artanaro, 16 Wrz 2016, 00:00, edytowano w sumie 1 raz
Artanaro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Brak
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Wrz 2016, 19:26

Przy kupnie samochodu za taką kasę zwracasz uwagę na wszytsko co musiałbyś zrobić/kupić a jest drogie. Długość oc, do kiedy jest przegląd (zawsze jest ryzyko, że kolejnego już nie przejdzie i nie opłaci się go przywracać do "normalnego" stanu), dwa komplety opon - ładnych kilka stówek co przy tej wartości samochodu ma znaczenie. Korozja podwozia/zawieszenia, jeśli masz zardzewiałe błotniki to nie warto się przejmować - szpachla i podmalówka spray'em, ew. możesz jeździć zardzewiałym aż Ci serce pęknie. Jedziesz oglądać od razu z kasą w kieszeni, jeśli ogłoszenie wisi tydzień lub dłużej to spodziewaj się najgorszego trupa - wbrew pozorom popyt na samochody w takiej kasie jest ogromny.
Seicento nie warto kupować, małe, nie jedzie, wyposażenia żadnego a swoje spali. Już lepiej chyba cc 1.1 wygrzebać.

1. Na start 200 szyba + 100 przegląd, a może okazać się, że szyba to nie wszystko
2. Można obejrzeć
3. Spoko, ale poszukałbym 1.4
4. Niezardzewiałe golfy są droższe ;P
5. Odpuść
6. Spoko
7. Trochę poobijany ale spoko, obejrzałbym
8. Jeśli nie przeszkadza Ci ta reperaturka to obejrzyj. W przypadku kiedy podłoga będzie ok to bym kupił
9. Niewiele widać na zdj, ale czarny lakier to duży atut przy podmalówkach :ok: LPG też na plus, opłaty tylko na 3 msc (przegląd z LPG - 160 zł)
10. Nieźle wygląda, zobaczyłbym
11. Rozwalony silnik, przeglądu brak, 3,5tys wyświetleń, szrot

Dorzucę też coś od siebie
- Ibiza/Cordoba
- Alfa 145/146, zawsze ciekawiej niż kolejny golf. Tylko nie z silnikami TS

Pogrzebałem trochę
[link do oferty na Olx wygasł] IMO sztos niesamowity za te pieniądze
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] Droga, ale fajna
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Wrz 2016, 20:09

Invi człowieku co Ty za brednie piszesz,kolejny Twój post a mnie śmiech ogarnia.. :roll:

Seicento nie jedzie i swoje spali? Miałeś do czynienia? Bo widzę że jesteś kolejnym Januszem który nie miał ale wie najlepiej..

Alfa 145/146 nie z TS ok ale jaki inny silnik znajdziesz? Były boxery ale na sprzedaż nie ma ich prawie wcale zresztą tak samo jak ofert sprzedaży 145/146..

Patrząc na Twoje oferty to autorowi chcesz raczej złoma wcisnąć a nie auto..
Lanos od handlarza za 1300zł? Ponad 7000wyświetleń i nic? Ciekawe czemu..
Laguna ma zgnite tylne nadkola (na start wydatek pare stówek),przednie lampy z polifta więc coś było z przodem..
Megane od handlarza i na 99% nie ma progów..
Sierra taka ładna i nikt nie kupił? Przecież ma tylko 4000wyświetleń..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2016, 20:24

Za 2 tysiące można kupić nowy rower, o ile nie ma się zbyt dużych wymagań, nie używany samochód. 2 tysiące to w Polsce gdzieś miesiąc pracy, popracuj ten miesiąc i szukaj czegoś za 4 tysiące, bo za 2 tysiące kupisz jakiegoś trupa z wszystkimi elementami zużytymi, bez progów itp. a znalazienie ,,sprawnego'' egzemplarza (czyli takiego, gdzie zużyta jest połowa części, ale te odpowiadające za bezpieczeństwo jazdy raczej są w porządku) graniczy z cudem, co innego za 4 tysiące. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

14 Wrz 2016, 20:26

Niestety mam jakieś doświadczenia z sc, mój pierwszy służbowy samochód. Na szczęście został skasowany, 10000 razy bardziej wolałbym jeździć golfem mk1.

Nie do końca jasno napisałem o TS. Miałem na myśli ich "rodzinę" znaną z awaryjności przy nie do końca prawidłowej eksploatacji. 1.4 TS jest spoko opcją

Zaznacz mi proszę na zjęciu, na jakiej podstawie stwierdzasz brak progów w megane. Jakoś mój ekran fhd nie ogarnia przy tej jakości zdjęcia.

Laguna z zardzewiałymi nadkolami? Lampy wymienione? Chłopie, ogarnij, samochód ma 21 lat i kosztuje jedną pensję. Ma być nawet porannym deszczem niezroszony? No proszę...
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Wrz 2016, 21:24

Barol napisał(a):Seicento nie jedzie i swoje spali? Miałeś do czynienia? Bo widzę że jesteś kolejnym Januszem który nie miał ale wie najlepiej..

No ja mam 900 na gazie i jedzie nieco gorzej od Polo 1.2 dziadka więc nie jest źle. Pali to około 8.5 litra LPG średnio (50/50) więc nie jest to dużo a i 130 poleci na LPG :naughty: Trochę mu do ideału brakuje ale nie jest źle jadąc spokojnie da się nawet i te 8 litrów LPG osiągnąć a do tego za 2000 zł być może będzie w przyzwoitym stanie. :wink: Do tego części są bardzo dobrze dostępne i dość tanie :yes: Raz jechałem moim sejem z kompletem pasażerów na pokładzie (5 osób) i w trasie 100 km/h spokojnie jechałem a i dałoby radę szybciej tylko szkoda paliwa na ostrą jazdę :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Wrz 2016, 05:55

Na początku, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
A teraz do sprawy:
@Petento - Napisałeś żeby popracować i odłożyć jeszcze trochę, to tak dla sprostowania dodam, że pracuję, jestem na własnym utrzymaniu i tak naprawdę bywają miesiące gdzie ledwo uda mi się 200zł odłożyć :)
Wiec uzbieranie kolejnych 2-3 tysięcy to z 6-8 miesięcy odkładania :)

Będę miał chwilę to przysiądę jeszcze do aukcji i spróbuję przekopać kilkanaście stron żeby mieć co wam podrzucić do oceny :)

Na ten moment jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :)
Ostatnio edytowany przez Artanaro, 16 Wrz 2016, 00:01, edytowano w sumie 1 raz
Artanaro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Brak

15 Wrz 2016, 10:21

900 tak jedzie gorzej ale 1.1 już się fajnie jeżdzi,u mnie spala po mieście 7l z groszem (sama benzyna). Jest też całkiem bezawaryjne,u nas jest już 4rok i przez ten czas tylko raz jedyny się zepsuł a auto jest codziennie eksploatowane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Wrz 2016, 11:50

A może taka Lancia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] źle nie wygląda.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

15 Wrz 2016, 13:07

Chcesz mogę Ci mojego Puga 306 opchnąć za 1800zł. Rocznik 93. 1.4 75KM. Wymienione miesiac temu były
- rozrząd
- Sprzęgło
- filtr oleju
- amorki przod
- poduszki i lożyska amorkow
- łaczniki stabilizatorow
- koncówki drążków
- silnik krokowy
- linka sprzegla
- linka hamulca recznego
- SPRAWNE RADIO (bo nie miałem)
- wymieniony akumulator
- filtr gazu
- uszczelka na górny blok silnika czy jak to sie tam nazywa
- wymieniony olej
- chłodnica
- pasek alternatora
- sworznie
Ogólnie samochód kupiony z komisu za 3000zł. Z początku była masakra. Tata nie chciał w niego dużo wrzucać, to teraz ja musiałem żeby do szkoły i teraz do pracy jeździć. Myślę że te ponad 2000zł w niego razem z ojcem włożyliśmy.
Spalanie 7-8l gazu na 100. Przeważnie przejezdzam 300km i tankuje za ok 40zł.
Przegląd w lutym i nie widzę problemu żeby nie przeszedł. Ew hamulce mogą być trochę słabe. Ale tarcz już mi sie nie chcę wymieniać. Zresztą to nie jest samochód do szybkiej jazdy. A i tak hamuje w miare ok. Opony są wielosezonowe i jeszcze trochę pojeżdzą. Kapora na nich nie paliłem bo mi szkoda samochodu. Ubezpieczenie płaciłem miesiąc temu także następne dopiero za jakiś czas. Co by było do zrobienia? Silniczek czy kontroler tylnej wycieraczki, wdała sie chyba woda w zimę i sam zaczął chodzić to go wyłączyłem. Od strony kierowcy ma rdzę, ale wata szklana i trochę szpachli. To MUSZĘ nawet zrobić bo szpeci. No i najgorsze. Mam obcierkę po prawej stronie na drzwiach. Dałem dziewczynie kierować i zahaczyła o barierke. Ale w sumie znalazłem drzwi całe za 40zł na jakimś szrocie to z wymianą nie ma problemu. Butla jest do 2018. Ew. homologacja do max 300zł. Pojemność 30l a realne to ok 26-27l. Do zrobienia jeszcze nagrzewnica, którą w sumie jakoś w przeciągu miesiąca zrobie. Jest po prostu zasypana jakimś proszkiem. Poprzedni właściciel (mój tata) ja zasyfił. Sam mam 20 lat, i dbam o ten samochód. Może się podobać. Jak go zobaczyłem pierwszy raz to sie załamałem, ale teraz bardzo go lubię. Jednak robie dużo bo 50km codziennie ( dla niektórych może być mało) i po prostu nie wiem czy on mi sie kiedys podczas trasy nie rozwali. No i szkoda go wrzucać na wioskowe dziurawe drogi. Po mieście jeździ wyśmienicie. Nie ma wspomagania, ale jak na pierwsze auto myśle że to atut. Potem na innych jest łatwiej. Zdjęcia mogę podesłać jak najbardziej. Chociaż wolałbym go sprzedać po zimie, gdzie będę mieć sam już odłożone pieniążki i będę wiedzieć że sprzedaję samochód ktory jest w miare sprawny i posłuży. Jak się go polubi to przypomina Audi A3 :lol: :lol: z wyglądu oczywiście.
xBorucha
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2014
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4 75KM
Rok produkcji: 1993

15 Wrz 2016, 22:19

[link do oferty na Olx wygasł] sprawdź czy nie zgniły już jest
[link do oferty na Olx wygasł] z 6 litrów Ci na mieście łyknie zapewne
[link do oferty na Olx wygasł] no i masz seicento :) Pali to z 9 litrów na mieście może nieco więcej po Wrocławiu jeżdżąc
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2016, 08:49

Miałem Fiata Seicento 1.1 i to jest bardzo dobry samochód. Jeździ szybko, pali mało i z przodu dużo miejsca dla dwóch osób. Minusem SC jest bezpieczeństwo, przy małej stłuczce składa się w harmonię. Gdybym miał tak ograniczony budżet to szukałbym Seicento - względnie Cinquecento w wersji sport.
Polecam również Fiata Pandę, ale to już wyższy budżet. Starych Alf, Golfów, Astr to bym unikał bo za 2 tys. to muszą być już strasznie wyjeżdżone.
tomdr
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba
Typ: Sedan/Limuzyna

16 Wrz 2016, 10:35

Kilka świeżych ogłoszeń:
[link do oferty na Olx wygasł] - stara dobra niemiecka konstrukcja która bez problemu połyka kilometry (miałem do czynienia z jednym który miał ponad 400tysięcy i jeżdził że aż miło).
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko zalatuje coś handlarzem..
[link do oferty na Olx wygasł] - przy oględzinach zwróć uwagę na podłogę i progi.
[link do oferty na Olx wygasł] - przy oględzinach zwróć uwage na tylną belkę czy koła nie stoją tak /--\
[link do oferty na Olx wygasł] - długo w jednych rękach.
Barol
Awatar użytkownika

07 Paź 2016, 08:25

[link do Gratka wygasł]
maniek0mm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: seat
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2008

07 Paź 2016, 08:33

Jak puścisz za 2k to sam kupię :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika