Miejski sedan do 25k PB

23 Wrz 2019, 19:37

Większość aut jest sprowadzana/od handlarza, cięzko jest cokolwiek trafić od osoby prywatnej, czym można byłoby trochę pojeździć . :(
Eliza91
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 19:45

Ossy napisał(a):silnik nie był ruszany od nowości

Mógłbyś jaśniej, co masz na myśli? :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Właśnie obczajam, warte uwagi? Jestem gotowa dołożyć pare groszy :ok: :yes:
Eliza91
Nowicjusz

24 Wrz 2019, 08:17

Eliza91 napisał(a):Re: Miejski sedan do 25k PB

Wczoraj, 19:08

diddy79 napisał(a):
kolego

Po pierwsze nie kolego, bo nie jestem Twoim "kolega", wystarczy spojrzeć na nick albo potrafić czytać ze zrozumieniem wszechwiedzacy Panie, że jestem kobietą :lol:
Niczego nie "skreslilem", po prostu mam takie widzimisię, wyrazam swoje zdanie, to co mi się nie podoba, ale to nie znaczy że nie wezme np. Opla, jeśli ma być to dobre auto. Liczę na każdą szczera sugestie i na odpowiedzi dot. tematu, a nie na pisaniu pierdół o księżycach lub wypożyczalni w RPA. Prosze o konkretne typy auta, każda opinia jest ważna, każde doświadczenie, wszystko rozpatruje raz po raz, a nie jakieś pierdolamento o niczym, by tylko sobie ego podbudowac, to nie te forum :lol: nie każdy jest takim znawca jak Ty, nie potrzebuje opinii od panów Fiffa raffa, które nic nie mówią konkretnego, ale podziwiam kolego :naughty: dziękuję za uwagę :) pisała KOBIETA

Przepraszam koleżanko (tym gorzej bo u faceta to mogła być tylko niewiedza i głupota, a u kobiety dochodzą hormony). Mało interesuje mnie, że nazwiesz mnie szowinistycznym draniem, bo nim nie jestem, ale czytaj co napisano, a nie nerwuj się i nie tupaj nogami. Jeszcze raz po ludzku. Toyota corrola to jest bardzo wdzięczne auto (co do wyglądu nie będę się wypowiadał bo to ocena osobista) które jest badziewnie wykonane. Wszyscy łącznie z fiatem i kia (odpuszczonymi przez Ciebie) robią to lepiej. Poza tym corolla, a już tym bardziej mondeo nie nadaje się do miasta. Ale o tym zapewne już wiesz. Mondeo i corolla to też dwie inne klasy samochodów. Nie można ich razem zestawić i porównać bo za dobre nowe mondeo ktoś położył przynajmniej 50% więcej niż za corolle mimo że to toyota ma raczej wygórowane ceny. Dodam też tylko, że sedan jest dla emerytów, a sądząc po nicku to Ty na rynku pracy jesteś od przedwczoraj.
Więc koleżanko jeżeli musi to być toyota (co jest błędem) to yaris, auris, jeżeli musi to być auto japońskie to mazda 2 lub 3, suzuki swift,
Jeśli musi być to sedan to renault megane, ford focus, opel astra. a jeśli ma być zwinny i szybki to fiat bravo 1,4 TJet lub peugeot 208.
Jest kilka innych aut, ale starałem się na tyle, ile mam pojęcia o kobietach (mam żonę i dwie córki wiec w sumie lata ciężkich doświadczeń) wybierać te ładniejsze.
A pomijając już wszystko bardzo szanuję twoją decyzję o samodzielnym wyborze auta, ale kto jak nie Wy - kobiety powinniście nie myśleć stereotypowo.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

24 Wrz 2019, 10:06

diddy79 napisał(a):sedan jest dla emerytów, a sądząc po nicku to Ty na rynku pracy jesteś od przedwczoraj.

Hmm o kurcze, nie wiedziałam o tym :oops: . Proszę o powody, dla których myślisz, że sedan jest dla emerytów. O gustach się nie dyskutuje, Ty będąc tyle lat na rynku pracy powinieneś o tym wiedzieć najlepiej! A ja, no nie jestem tak koniecznie od przedwczoraj, młodość rządzi się swoimi prawami, ale skoro lubię większe auta, tzn ze mam mentalność emerytki.? :lol: oj chyba męska duma została urazona u kolegi, odgryzamy się :P ale bardzo dziękuję za pomoc, sugestie, wszystko rozważam, każda możliwość, wezmę pod uwagę małego Fiata i pozdrawiam serdecznie :D
Eliza91
Nowicjusz

24 Wrz 2019, 10:39

Może Toyota Prius? Chyba, że to ma być czysta benzyna, chociaż jakby nie patrzeć to tankuje się tam tylko benzynę, a reszta gniazdko :roll:

Diddy nieco namieszał - to kombi od zawsze były nadwoziem dla emerytów, nigdy zwykły sedan, który jest najbardziej typowym nadwoziem jakie można sobie wyobrazić. Toyota jest też japońska, więc nie wiem czemu oddziela to od Mazdy czy Suzuki :roll: Chłopak zrobił głupi błąd, nie ma co go denerwować przez to, każdemu się zdarza :D
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

24 Wrz 2019, 15:50

Eliza91 napisał(a):Większość aut jest sprowadzana/od handlarza, cięzko jest cokolwiek trafić od osoby prywatnej, czym można byłoby trochę pojeździć .

To troche taka utopia, Handlarze przecież biorą auta też od osób prywatnych,
Osoba prywatna czasami sprzedaje auto jak chce się pozbyć bo już wymaga wielu inwestycji
W wielu wypadkach handlarz ma dużo lepszy towar niż osoba prywatna.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Wrz 2019, 13:28

ciężko koleżanko urazić moją męską dumę przez osobę której nie znam i mam w dalekim poważaniu na co wydaje swoje pieniądze. Nie należę też do typów co koniecznie chce się umówić się z Tobą na kawę. ale kończąc poprzednią myśl. Pamiętaj koleżanko o podstawowych prawidłach - klasa B (yaris, 208, clio, swift, polo, corsa fiesta itd.) to samochody miejskie. ich żywiołem są miejskie wąskie dziurawe uliczki, ciasne parkingi. Są zwrotne i zwinne i zapewniają osiągi wystarczające do miasta.
Klasa C (golf, auris, corrolla, 308, megane, astra focus itd) to kompakty które miały łączyć zalety klasy B i D. wyszło tak se bo ani to mieszczuchy ani połykacze autostrad ale mają pewne zalety. Zapewniają jako taką poręczność i nie budzą strachu przy jeździe autostradowej. Doskonałe auto do codziennej jazdy wokół komina i dwa razy w roku dalej na wakacje.
Klasa D w końcu (mondeo, avensis, insignia, passat, 508, laguna/talizman itd.) to typowe połykacze kilometrów. wskaż cel nastaw nawigację i tempomat i za 12 godzin się widzimy. Są to auta bardzo wygodne i obszerne ale nie zawrócisz nimi na trzy a na wąskim parkingu pod supermarketem będziesz jak słoń w składzie porcelany. Koszty obsługi takich samochodów też są wyraźnie wyższe bo wszystko jest większe itd.

Tak więc do miasta tylko B i C

Dalej. każdy sedan ma podstawową wadę eksploatacyjną. ma często ogromny bagażnik do wożenia powietrza. Po prostu ma litry do których nic nie można wpakować. I walizki czy zakupy na upartego się zmieszczą ale spróbuj tam zmieścić wózek. Wchodzi milion reklamówek i nic konkretnego. W klasie D zatem funkcję sedana przejął tzw liftback ale w klasach niższych tego nie doświadczysz zatem pozostaje hatchback który bagażnik ma łatwo dostępny ale mizerny albo kombi do którego próbuję Cię nakłonić.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

25 Wrz 2019, 16:05

diddy79 napisał(a):Nie należę też do typów co koniecznie chce się umówić się z Tobą na kawę.

Nie? A juz myślałam... :naughty: :lol:

Wracając do tematu, dziękuję za jakże obszerna odpowiedź i poświęcony czas. Poszukiwania nadal trwają, ale kombi to sobie- może - kupię jak będę miała dzieciaczki :roll: , i wtedy będę się głowić czy zmieszcze do auta wózek, ale cenna uwaga, jak wszystkie inne, dzięki :)
Eliza91
Nowicjusz

25 Wrz 2019, 20:32

diddy79 napisał(a):Tak więc do miasta tylko B i C

Poważnie?

Sąsiad sprowadził Dodge Rama z USA...na miasto

Niedawno też sprzedawałem Audi A4 B8 mąż kupował żonie ...też na miasto

Więc kto bogatym zabroni :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

25 Wrz 2019, 20:38

Teoretycznie można wszystko, ale np A6 po mieście jeździ się mega niewygodnie, a z parkowaniem cały czas są problemy. Takim starym autem jeszcze prędzej bo go nie szkoda, ale o nowe cały czas bym się bał że ktoś obetrze czy zarysuje a ludzie jeździć nie potrafią. Samochodów też coraz więcej a ulice w miastach jakoś szersze nie chcą się robić. Szkoda auta po prostu.
trainpro
Początkujący

Prawo jazdy: 24 06 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.7 bit
Rok produkcji: 2003

25 Wrz 2019, 20:58

Segment D czyli takie Mondeo czy Superb - to są po prostu krążowniki, nie zwykłe samochody, które do miasta w ogóle nie pasują i się w nim wręcz nie mieszczą. Bez konkretnego powodu nie ma sensu kupować to jako auto po mieście. Co do kombi to też nie, zdecydowanie kompakt. Ktoś powie, że można kupić to do miasta i to nawet z silnikiem wysokoprężnym... tylko czy to faktycznie taka dobra opcja? Raczej niezbyt.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Rok produkcji: 2020

25 Wrz 2019, 21:10

Marcel2727 napisał(a):Co do kombi to też nie, zdecydowanie kompakt.

Kombi to rodzaj nadwozia a kompakt to oznaczenie segmentu c. Kombi może być kompaktem + "kombi" nie oznacza dużego auta.
Invi
Forumowicz VIP

26 Wrz 2019, 15:41

zależy jeszcze na jakie miasto, bo jak na miasto typu pacanów to możesz i C-330 kupić i też będzie OK :lol:
andrewb25
Stały forumowicz