Miejski sedan do 25k PB

20 Wrz 2019, 16:18

Witam. Szukam auta głównie na miasto - koniecznie sedan. Budżet do 25K. Od razu mówię, że odpadają takie marki jak Kia, Fiat, Skoda, Opel. Musi w miarę wyglądać, w miarę bezawaryjne, tylko PB, silnik w miarę żwawy. Najlepiej z okolic Białegostoku. Nie chciałabym aby był starszy niż 2009 r. Osobiście podoba mi się Toyota Corolla i Ford Mondeo. Będę wdzięczna za sugestie.
Eliza91
Nowicjusz

20 Wrz 2019, 17:08

Eliza91 napisał(a): Nie chciałabym aby był starszy niż 2009 r. Osobiście podoba mi się Toyota Corolla i Ford Mondeo. Będę wdzięczna za sugestie.

Corolla sprawdzi się lepiej w mieście, gdyż jest mniejsza. Co do rocznika to Toyota trzyma mocno cenę, więc do 25 tys. raczej będzie to rocznik 2007-2008, ale jest duża szansa na auto z polskiego salonu i z sensownym, udokumentowanym przebiegiem. Celuj w silnik 1.6 np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mondeo to już kawał auta, jest cięższe i ma większe silniki co oznacza, że będzie znacząco więcej palić po mieście. Silnik 2.0 będzie optymalny, można szukać też 1.6 ale wg mnie to za słaby silnik do tego auta.

Alternatywnie popatrz na:
Mitsubishi Lancer 1.5/1.6
Volvo S40 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Wrz 2019, 14:49

Pokaże parę aut, proszę o odpowiedź co sądzicie na ich temat, czy w ogóle są warte zachodu, gdyż spodobały mi się. Jestem kobietą, auto ma wyglądac :D choć nie ukrywam, że pod względem niezawodności i bezawaryjnosci też są dla mnie równie ważne.
Podobają mi się te Mazdy, co możecie powiedzieć na ich temat

No i spodobał mi się ten lancer

Proszę o poradę, czy jest sens zawracać nimi głowę :unsure:
Eliza91
Nowicjusz

21 Wrz 2019, 16:42

Do tej białej to nawet szkoda podchodzić, niestety do 20 000zł nie kupi się dobrej mazdy 6 , automat w maździe też raczej omijaj
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

21 Wrz 2019, 16:48

Andrewb25, A co Ty byś mi polecił do 25tys.?
Eliza91
Nowicjusz

21 Wrz 2019, 18:24

Polecę na PW :lol: , fajne z Xenonem ...w drodze do PL :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...

22 Wrz 2019, 21:28

Ahh, żadnych konkretów Panowie.. Może ktoś coś więcej jest w stanie napisać, pomoc, za czym się mogłabym rozglądać, jaki rocznik? Dlaczego te auta które pokazałam są niewarte uwagi? Bo jak narazie to ja nadal nic nie wiem :mrgreen:
Eliza91
Nowicjusz

22 Wrz 2019, 22:28

Eliza91 napisał(a): Dlaczego te auta które pokazałam są niewarte uwagi?

Bo wybierasz egzemplarze od handlarzy sporo poniżej średniej, rynkowej ceny.

Eliza91 napisał(a):jaki rocznik?

A co to za różnica czy kupisz 9 letnie czy 11 letnie? W przypadku aut używanych liczy się stan techniczny.

Eliza91 napisał(a):za czym się mogłabym rozglądać

Osobiście postawiłbym na volvo s40.
Popatrz też na civic'a 8 sedan, mazdę 3. Lancer jako model też może być, corolla podobnie.
W pierwszym poście wymieniasz mondeo - kawał auta, do miasta po prostu niepraktyczne.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Wrz 2019, 22:50

Obecnie jeżdżę Corolla E12 sedan, myślałam tez o nowszej, chwale sobie, ale ciężko w tym budżecie o lepszy rocznik. Toyoty mocno trzymają cene. Cóż, nie mam orientacji w cenach aut, dzięki za sugestie, że wybieram słabe auta, zawsze to inne spojrzenie na temat, sugerujesz ze wszystkie auta od handlarzy to gruz? :)
Eliza91
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 09:51

Eliza91 napisał(a):Toyoty mocno trzymają cene.

Przypominam że cena toyoty nie koniecznie przekłada się na jej "adekwatność". Oczywiście zasadniczo są to samochody żywotne, bezawaryjne i bezproblemowe ale opinia o nich nie idzie w parze z rzeczywistością. Na początku skreśliłeś mnóstwo marek produkujących niezle samochody ale o podłej opinii (dzięki czemu cena ża dobry egzemplarz na rynku wtórnym jest znacznie bardziej atrakcyjna) a następnie szukasz najtańszych wśród tych "niezawodnych". Zacznij kolego od początku bo 25 tys starczy na 10 letniego kompakta. A 10 letni kompakt mógł być fiatem teraz jest toyotą, mógł 4 razy wylądować na księżycu albo posłużyć w wypożyczalni w RPA.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

23 Wrz 2019, 10:46

Jeśli do miasta to skupiłbym się na mniejszych autach. A co do rocznika zawsze lepiej kupić starsze auto, nawet o te 2-3 lata, ale z jakąś historią serwisową (może nawet z salonu PL), niż auto świeżo ściągnięte z Niemiec o którym nic nie wiesz.
Do 25 tys.optymalne będą:
Toyota Corolla X 1.6
Mitsubishi Lancer 1.5/1.6
Honda Civic VIII 1.8
Mazda 3 II 1.6

A spoza Japonii:
Volvo S40 1.6/2.0
Ford Focus MK2 1.6/2.0
Ossy
Forumowicz VIP

23 Wrz 2019, 19:08

diddy79 napisał(a):kolego

Po pierwsze nie kolego, bo nie jestem Twoim "kolega", wystarczy spojrzeć na nick albo potrafić czytać ze zrozumieniem wszechwiedzacy Panie, że jestem kobietą :lol:
Niczego nie "skreslilem", po prostu mam takie widzimisię, wyrazam swoje zdanie, to co mi się nie podoba, ale to nie znaczy że nie wezme np. Opla, jeśli ma być to dobre auto. Liczę na każdą szczera sugestie i na odpowiedzi dot. tematu, a nie na pisaniu pierdół o księżycach lub wypożyczalni w RPA. Prosze o konkretne typy auta, każda opinia jest ważna, każde doświadczenie, wszystko rozpatruje raz po raz, a nie jakieś pierdolamento o niczym, by tylko sobie ego podbudowac, to nie te forum :lol: nie każdy jest takim znawca jak Ty, nie potrzebuje opinii od panów Fiffa raffa, które nic nie mówią konkretnego, ale podziwiam kolego :naughty: dziękuję za uwagę :) pisała KOBIETA :mrgreen:
Eliza91
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 19:19

A może Alfa Romeo Gulietta 1.4 T
andrewb25
Stały forumowicz

23 Wrz 2019, 19:26

Co myślicie?
Eliza91
Nowicjusz

23 Wrz 2019, 19:27

Eliza91 napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-s40 ... CrAJ5.html

Co myślicie?

Ładne Volvo, ale ten silnik lubi olej i jeśli ten przebieg jest prawdziwy to pewnie silnik nie był ruszany od nowości.
Ossy
Forumowicz VIP