Miejskie 5-drzwiowe auto za około 15k zł

24 Wrz 2013, 21:51

Witam wszystkich,

Szukam samochodu za około 15000zł.
Z racji że nie znam się na samochodach tylko na komputerach potrzebuję Waszej pomocy.
Moje wymagania co do samochodu:
- możliwie bezawaryjny,
- bezpieczny,
- pięciodrzwiowy,
- tani w eksploatacji i w ewentualnych naprawach,
- do bagażnika ma się zmieścić wózek dziecięcy (w planach).
Jeżdżę praktycznie tylko po mieście. Rocznie może z 15000 km.

Znajomi polecali mi:
Audi A3 lub A4, Focusa, Passata.
Wszystko w benzynie. Ewentualnie zagazować (po za focusem bo ponoć słabo znosi gaz). A może jednak diesel?

Od znajomego mogę kupić tego focusa:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co o nim sądzicie?
Co byście mi polecili?

Z góry dzięki za każdą pomoc.
daniel88
Obserwowany

Auto: Brak

24 Wrz 2013, 21:56

Każdy znajomy poleca Audi i VW, bo to jedyne marki co przychodzą ludziom do głowy, którzy nie mają pojęcia o autach i potem płaczą jaki szmelc kupili. W dodatku A4 czy Passat to rzeczywiście bardzo miejskie auta więc widać wiedzę... i jeszcze większość to szrot, a nawet jak są sprawne to się psują.
Jak użytkujesz auto w mieście i na krótkie dystanse to wystarczy sama benzyna, bo LPG szybko się nie zwróci.
Jeśli auto znajomego jest pewne to możesz brać spokojnie.
Do 15000tys. polecam Ci Fiata Grande Punto i Clio III - bardzo dobre samochodziki, które dobrze sprawią się w mieście zamiast niepraktycznych passatów i a4.

edit:
Teraz doczytałem, że bagażnik ma być większy więc coś kompaktowych kombi czyli Astra II (łatwo o młode auto z polskiego salonu)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Wrz 2013, 22:20

Co do Focusa to dobry wybór. Jeżeli to auto jest pewne to bierz chociaż ja bym poszukal 1.8 bo 1.6 trochę mułowaty. Sprawdz go pod względem korozji. Astra II to tez dobra propozycja
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Wrz 2013, 22:50

A co sądzicie o cenie tego focusa? Niby znajomy ale też handlarz a każdy handlarz chce zarobić. Czy warto za to auto tyle zapłacić? A jeżeli nie to ile jest on wart?
daniel88
Obserwowany

Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...