Miejskie auto do 5L/100km do 30 tys zl.

07 Mar 2012, 19:13

Witam, Jakie autko polecacie w kwocie do ~30 tys zl, typowo do miasta.

- dość ekonomiczne spalanie w jeździe po miastu do 5L/100km
- w miarę mocne przyspieszenie ( przy wyprzedaniu by nie włóczyło się też )
- rocznik nie mniejszy niż 2005
- mało awaryjne

i czy spełniają warunki? Škoda Fabia II 1,4 TDI 80KM , rok 2008 ,
VW POLO IV 1.4 / 1.6 TDI 80 KM. rok 2009
maksims
Nowicjusz

Miejscowość: pl
Auto: VW Polo 1.4

08 Mar 2012, 09:58

Fabia i Polo to dobre miejskie samochody. Możesz się rozejrzeć też za jakims modelem z fabryki Peugeot(często mają bogatsze wyposażenie niż skoda i VW)

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Mar 2012, 14:08

Używałem Fabie 1,4 TDI jako auto służbowe przez dwa lata. Z mechanika nic się działo poza zatrważająco szybkim zużyciem zawieszenia, za to uszkodzeniom uległo wiele elementów wyposażenia jak klamki, mechanizm składania foteli czy niedomykający się wlew paliwa.
Praca silnika tragiczna, dynamika taka sobie. Trzycylindrowe diesele nie chodzą równo, maja bardzo duże dragania, przez co szybko zużywa się dwumasa. W mieście (Gdynia, więc raczej przejezdne) spalała mi od 6,5 do nawet 7 litrów zimą, na trasie nawet 4,5, średnio 5,5. Więc wyniki spokojnie do osiągnięcia przez model 1,9 SDI, który wydaje mi się lepszy.
Do 5 litrów w mieście to raczej auta jeszcze niższej klasy, spokojnie do osiągnięcia np. Kią Picanto 1,0 CRDI (tyle, że poza tym nic na jej temat nie powiem).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

12 Maj 2013, 18:50

Witam, jestem ciekawa co więcej można powiedzieć o tym samochodzie już kilkuletnim czy ma jakieś zalety.
aniollq
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 01 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Kia Picanto
Silnik: 1.1 CRDI 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

12 Maj 2013, 19:55

Dorzuć niecałe 3 tyś. i kup nowego Up! z silnikiem 1.0. Niewiele pali, a co nówka to nówka. Jak na tą klasę wyjątkowo pojemny.
Gufi
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Felgi samochodowe - rozstaw i ilość śrub
    Przedstawiamy dwa parametry montażowe felg samochodowych (średnicę śrub i ich ilość) zarówno stalowych jak i aluminiowych. Są one na tyle ważne, że oba te parametry muszą być dokładnie takie same jak zalecił producent ...