Miejskie auto z automatem do 10 tysiecy

22 Mar 2022, 13:00

Cześć!
Potrzebuje pomocy w wyborze swojego pierwszego samochodu z automatyczną skrzynią biegów.
Warunki:
-musi być nieduży
-do 10 tysięcy
-mało awaryjny, żeby nie siedział co chwile u mechanika, a koszty jego napraw przysłowiowo nie przekraczały jego wartości
-nieduże spalanie
Czy lepiej skupić się na czymś starszym, ale w mega dobrym stanie, czy może celować w nowocześniejsze modele? Będzie używane głównie na dojazdy do pracy, sklepu.
PS: Auto dla kobiety niecierpiącej zmiany biegów :roll: więc automat jest konieczny.
ladyNN
Nowicjusz

22 Mar 2022, 13:13

Samochody, które mam zapisane:

[link do oferty na Olx wygasł]

Rozważam tez Vw polo.. ale może macie coś do polecenia?
ladyNN
Nowicjusz

22 Mar 2022, 14:16

Masz niewielki budżet na auto, a to że chcesz koniecznie automat strasznie zawęża nam wyniki wyszukiwań. W małych samochodach szczególnie w tych starszych ciężko było o klasyczne automaty i bardzo często występowały tam skrzynie półautomatyczne których jakoś nie szczególnie polecam.

Kolejna sprawa to trzeba zwracać uwagę na ogłoszenia bo to że jak jest napisane że automat lub w wyszukiwaniu tak zaznaczysz nie oznacza że faktycznie on tam będzie.

Teraz odnośnie eksploatacji przy kupnie takiego samochodu musisz wziąć pod uwagę że będzie potrzebna naprawa skrzyni biegów która w tym przypadku będzie kosztem nawet i połowy wartości takiego samochodu. O tym trzeba wiedzieć decydując się na skrzynie automatyczną. Oczywiście może się okazać, że wszystko będzie ok ale warto mieć to na uwadze.

Jeżeli chodzi o samochody z klasycznymi automatami ze sprzęgłem hydrokinetycznym to zwróciłbym uwagę na VW Polo IV, Renault Clio II lub Skodę Fabię II one miały klasyczne automaty które parowane były z silnikami benzynowymi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 14:54

Właśnie myśle nad ta polówką, bo jakoś zle nie wyglada. Ciężko tylko trafić na jakiś ładny okaz z racji tego, ze takie za chwile znikają z ogłoszeń.
A co sądzisz o autach, które wstawiłam wyżej?
ladyNN
Nowicjusz

22 Mar 2022, 19:42

Na pewno opuść Lupo w tej wersji (3L), bo to zupełnie inna wersja niż reszta gamy modelowej, zoptymalizowana (czyt. udziwniona) pod kątem zminimalizowania zużycia paliwa. 1007 ma półałtoat, więc też lepiej odpuścić. O Colcie w tej konfiguracji nic nie wiem, Peugeot w sumie ok, tylko czy potrzebujesz diesla?

No i w tym budżecie nie szukaj auta po całej Polsce, tylko w promieniu ok 50-100km od domu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Mar 2022, 19:52

Naczytałam się o tych VW polo i znalazłam egzemplarz z 2008 roku, TDI.
Wyglada w taki sposób:
[link wygasł]
Wart uwagi?
ladyNN
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zima za kierownicą - jak się do niej przygotować?
    Do początku kalendarzowej zimy pozostało jeszcze kilka dni, ale już teraz zdarzają się mroźne, a nawet śnieżne dni. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie do jazdy w trudnych warunkach. Na co powinien zwrócić ...

22 Mar 2022, 22:29

To jest diesel który nie pasuje do twoich założeń, nawet nie wiadomo czy ma automat. Powinnaś poszukać benzyny.

Jakie dystanse będziesz pokonywała jednorazowo w km?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35