Miejskie mało awaryjne auto do 15-20 tyś Benzyna-LPG lub PB

02 Cze 2014, 17:12

Więc tak jak radzicie Punto sobie odpuszczę, co do Hondy Jazz raczej też te co mi się podobają to trzeba od 20tyś w górę dać i do tego bez gazu, Honda niby sama w sobie jest raczej mało awaryjna ale zawsze można trafić na jakiegoś bubla, i wtedy leci po kieszeni w serwisie :( Taką możliwość też trzeba brać po uwagę jak chce się tanio eksploatować auto.
Corsa jest tańsza w naprawach i tak samo jak w przypadku Hondy jak by coś przypadkiem się zepsuło nie uderza tak w budżet-spalanie na podobnym poziomie co Jazz
Gazu się nie boje i po planowanym przejechani autem około 100tyś km nawet w silniku 1.0 taka instalacja ma racje bytu, osiągi również nie są priorytetem ponieważ więcej będę stał w korka jak jeździł w trasie.
Opel Corsa C 1.2 TwinSport będzie ciężko znaleźć, jak już to są te starsze 1.2.
Ciekawi mnie również jak powyższe auto zachowuje się z LPG swego czasu miałem w posiadaniu Audi A6 z V6 pod maską i powiem że 2 razy wymieniłem filtr i to był cały serwis, a aut jeździło taka samo jak na benzynie-tylko że taniej :D

A i jeszcze zostanie trochę gotówki po zakupie auta na ekstra wydatki-opel tańszy :D
Semi1
Nowicjusz

Auto: VW Golf

02 Cze 2014, 17:31

Corsę lepiej brać 1.4 fajniej jedzie i nie pali dużo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2014, 17:34

Jeździłeś taką Corsą z 1.4?? morze coś więcej na temat tego silnika...
Semi1
Nowicjusz

02 Cze 2014, 17:54

Miałem przez bardzo krótki czas po zdaniu prawka corsę b 1.2 a znajomy 1.4. Moja była strasznym mułem. Paliła niewspółmierne do osiągów ilości paliwa. W porównaniu do tego 1.4 to była mała torpeda. Oczywiście też szału nie było ale już lepiej. Rachunek ekonomiczny spalanie/osiągi był korzystny. Słaba blacha oraz kiepski silnik były powodem pozbycia się przeze mnie Corsy b. W nowszych generacjach będzie podobnie -są przecież cięższe od b. Zabezpieczenie antykorozyjne poprawiono
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 18:09

No to mnie trochę zasmuciłeś :( może Corsa C będzie trochę lepsza, oglądałem znajomego z silnikiem 1.0 i powiem że rdzy tam nie uświadczy.
Co do spalania może miałeś po prostu pecha albo dusiłeś w gaz mocno :D Oplem z 1.2 nie jeździłem ale dużo czytam opinii i właśnie 2 na 8 mówią nam że to autko trochą pali.
Sam już nie wiem Opel wydawał się trafnym wyborem, chyba pozostanie mi kupić Tico :lol:
Semi1
Nowicjusz

02 Cze 2014, 18:12

Starsze modele czy to Corsy czy Astry nie moga pochwalić się dobrymi i mocnymi blachami,o tym zapomnij. Natomiast sam typ bezawaryjnego i ekonomicznego samochodu jak najbardziej tak,chociaz osobiście wolę Punto z racji tego że użytkowałem i mam do niego duże zaufanie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

02 Cze 2014, 18:25

Corsa C 1.0 to już wgl będzie pielgrzymkowe auto :D poza tym ten silnik jest awaryjny i ma niską kulturę pracy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Cze 2014, 20:26

Niestety autka jeszcze nie kupiłem, zmieniła się sytuacja i mam więcej czasu.
Po nieudanym poszukiwaniu Opla znalazłem takie o to autko
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czy jest sens po nie jechać?
Semi1
Nowicjusz

16 Cze 2014, 21:47

Zderzaki mają inny odcień, w miarę dobry silnik do Fabii.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Cze 2014, 22:01

Też mi się wydawało że mają inny kolor dodatkowo maska i klapa paskiem na górze ale ma lpg świeży i fajna wersja dodatkowy plus cena niższa od założonego budżetu. Silnik mam nadzieję że nie pali dużo, czy warto po to autko jechać 250 km ?
Semi1
Nowicjusz

16 Cze 2014, 22:54

Miałeś dobry pomysł na japońca (Jazz, corolla) a jeździsz i oglądasz auta jakościowo mocno słabsze :unsure: :unsure:

Osobiście szukałbym nawet starszej Hondy lub Toyoty, ale nie opla corsy :no: :no:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

17 Cze 2014, 14:10

Ten silnik jest okej, bo mniejsze po prostu są za słabe do tej budy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra