Miejskie mało awaryjne auto do 15-20 tyś Benzyna-LPG lub PB

02 Cze 2014, 17:12

Więc tak jak radzicie Punto sobie odpuszczę, co do Hondy Jazz raczej też te co mi się podobają to trzeba od 20tyś w górę dać i do tego bez gazu, Honda niby sama w sobie jest raczej mało awaryjna ale zawsze można trafić na jakiegoś bubla, i wtedy leci po kieszeni w serwisie :( Taką możliwość też trzeba brać po uwagę jak chce się tanio eksploatować auto.
Corsa jest tańsza w naprawach i tak samo jak w przypadku Hondy jak by coś przypadkiem się zepsuło nie uderza tak w budżet-spalanie na podobnym poziomie co Jazz
Gazu się nie boje i po planowanym przejechani autem około 100tyś km nawet w silniku 1.0 taka instalacja ma racje bytu, osiągi również nie są priorytetem ponieważ więcej będę stał w korka jak jeździł w trasie.
Opel Corsa C 1.2 TwinSport będzie ciężko znaleźć, jak już to są te starsze 1.2.
Ciekawi mnie również jak powyższe auto zachowuje się z LPG swego czasu miałem w posiadaniu Audi A6 z V6 pod maską i powiem że 2 razy wymieniłem filtr i to był cały serwis, a aut jeździło taka samo jak na benzynie-tylko że taniej :D

A i jeszcze zostanie trochę gotówki po zakupie auta na ekstra wydatki-opel tańszy :D
Semi1
Nowicjusz

Auto: VW Golf

02 Cze 2014, 17:31

Corsę lepiej brać 1.4 fajniej jedzie i nie pali dużo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2014, 17:34

Jeździłeś taką Corsą z 1.4?? morze coś więcej na temat tego silnika...
Semi1
Nowicjusz

02 Cze 2014, 17:54

Miałem przez bardzo krótki czas po zdaniu prawka corsę b 1.2 a znajomy 1.4. Moja była strasznym mułem. Paliła niewspółmierne do osiągów ilości paliwa. W porównaniu do tego 1.4 to była mała torpeda. Oczywiście też szału nie było ale już lepiej. Rachunek ekonomiczny spalanie/osiągi był korzystny. Słaba blacha oraz kiepski silnik były powodem pozbycia się przeze mnie Corsy b. W nowszych generacjach będzie podobnie -są przecież cięższe od b. Zabezpieczenie antykorozyjne poprawiono
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 18:09

No to mnie trochę zasmuciłeś :( może Corsa C będzie trochę lepsza, oglądałem znajomego z silnikiem 1.0 i powiem że rdzy tam nie uświadczy.
Co do spalania może miałeś po prostu pecha albo dusiłeś w gaz mocno :D Oplem z 1.2 nie jeździłem ale dużo czytam opinii i właśnie 2 na 8 mówią nam że to autko trochą pali.
Sam już nie wiem Opel wydawał się trafnym wyborem, chyba pozostanie mi kupić Tico :lol:
Semi1
Nowicjusz

02 Cze 2014, 18:12

Starsze modele czy to Corsy czy Astry nie moga pochwalić się dobrymi i mocnymi blachami,o tym zapomnij. Natomiast sam typ bezawaryjnego i ekonomicznego samochodu jak najbardziej tak,chociaz osobiście wolę Punto z racji tego że użytkowałem i mam do niego duże zaufanie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...

02 Cze 2014, 18:25

Corsa C 1.0 to już wgl będzie pielgrzymkowe auto :D poza tym ten silnik jest awaryjny i ma niską kulturę pracy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Cze 2014, 20:26

Niestety autka jeszcze nie kupiłem, zmieniła się sytuacja i mam więcej czasu.
Po nieudanym poszukiwaniu Opla znalazłem takie o to autko
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czy jest sens po nie jechać?
Semi1
Nowicjusz

16 Cze 2014, 21:47

Zderzaki mają inny odcień, w miarę dobry silnik do Fabii.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Cze 2014, 22:01

Też mi się wydawało że mają inny kolor dodatkowo maska i klapa paskiem na górze ale ma lpg świeży i fajna wersja dodatkowy plus cena niższa od założonego budżetu. Silnik mam nadzieję że nie pali dużo, czy warto po to autko jechać 250 km ?
Semi1
Nowicjusz

16 Cze 2014, 22:54

Miałeś dobry pomysł na japońca (Jazz, corolla) a jeździsz i oglądasz auta jakościowo mocno słabsze :unsure: :unsure:

Osobiście szukałbym nawet starszej Hondy lub Toyoty, ale nie opla corsy :no: :no:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

17 Cze 2014, 14:10

Ten silnik jest okej, bo mniejsze po prostu są za słabe do tej budy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra