Mieszanie olejów

07 Gru 2010, 11:07

mam takie pytanie czy jak jest zalany w silniku mobil 1 półsyntetyk to moge kupic na dolewke 1l oleju półsyntetycznego ale np lotosu czy jakiegos innego w sklepie niema akurat mobila 1 a mam wskaźnik blisko poziomu min na bagnecie
przy jakim stanie oleju zaświeci sie kontrolka braku oleju? kiedys pamietam ze jak spr bagnet to był całkowicie suchy a kontrolka sie jeszcze nie palila az mi sie zrobilo gorąco
olej półsyntetyczny to jakie ma oznaczenie? parametry?
piotrauto
Stały forumowicz

6

07 Gru 2010, 12:34

kontrolka zaświeci się jak oleju nie będzie ciśnienia, czyli jak nie będzie oleju :mrgreen:
ogólnie nie zaleca się mieszania oleju, ale jeśli już trzeba to wolno miszać oleje tylko i wyłącznie o tej samej klasie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
1

07 Gru 2010, 13:15

a jak jezdzilem autem gdy bagnet byl caly suchy to moglem zatrzec silnik ale kontrolka sie nie swiecila
piotrauto
Stały forumowicz

1

07 Gru 2010, 15:19

na bagnecie masz pokazany litr, w silniku troche więcej
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

07 Gru 2010, 18:37

pocieszny - nie ośmieszaj się takimi postami...
Co do tematu - marka oleju nie ma żadnego znaczenia. Ważne są parametry oleju, czyli klasa jakościowa i lepkościowa. Jakościowa to API - skłąda się z dwóch literek lub czterech, a nawet więcej literek przedzielonych ukośnikiem ( np. SL/CF ). Pierwsza literka oznacza jaki silnik - czy PB czy ON ( S benzyna, C diesel ) a druga oznacza klasę jakości. Lepkośc z kolei to symbol np. 0W30. Oleje półsyntetyczne to 10W40.
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat olejów i ich doboru, to na forum jest taka zakładka na stronie głównej. Jest tez strona www.google.pl
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak korzystać z klimatyzacji, by działała skutecznie?
    Latem jednym z najbardziej cenionych elementów wyposażenia samochodu jest klimatyzacja. Ale jak każdy układ w aucie wymaga odpowiedniej obsługi. Wyjaśniamy, jak korzystać z klimatyzacji, by działała skutecznie i przez ...
    Silniki Renault Energy F1 w bolidach Caterham F1 Team
    Renault Sport F1 i Caterham F1 Team potwierdzają przedłużenie współpracy w ramach Mistrzostw Świata FIA w Formule 1 na trzy kolejne lata. Od przyszłego sezonu, Caterham F1 będzie korzystać z silników Renault ...