Rozglądam się za autkiem miejskim (klasa B raczej) - jazda głównie w mieście, więc zależy mi na tym, żeby palił przyzwoicie, ale nie chcę też jakiegoś "muła" z 1.2, który ledwo rower będzie wyprzedzał. Mam kilka pomysłów i zależy mi, żeby zweryfikować czy w ustalonym budżecie (do 20k) jestem w stanie znaleźć taki model w sensownym stanie i z dobrym wyposażeniem (wszystkie systemy bezp, klima, radio itd). Moje typy:
- Fiat Grande Punto 1.4 95KM a najlepiej 1.4 T-Jet 120KM
- Suzuki Swift 1.3 93KM albo w wersji Sport z 1.6 125KM (jest jeszcze 1.5 ale jest jakaś mega rzadka?)
- Mazda 2 II 1.5 103KM
- Renault Clio III 1.4 98KM (albo 1.6 112KM?)
- Ford Fiesta MK7 1.4 95KM
Co do innych aut z tej kategorii, to patrzyłem też na Corsę D, tam jest dość duży skok silnikowy bo albo 1.4 90KM albo wersja tubo 1.6. W 2010 wprowadzili 1.4 100KM z tym że taki rocznik pewnie wyjdzie poza budżet. Peugeot 207 nie za bardzo mi się podoba (szczególnie wnętrze) + nie słyszałem specjalnie pochlebnych opinii, nie wiem jak z młodszym bratem Hyundaia i30, czyli i20 - warty uwagi?
Co z tej listy najbardziej byście polecili? Co rzeczywiście jestem w stanie dostać na rynku używanych w dobrym stanie? Może któreś auto w ogóle nie powinno się w tym zestawieniu znaleźć, a może coś pominąłem?
Będę wdzięczny za pomoc!